Marjan Bunič
Miha Močnik
Marta Jerebič
29.01.2013, 16:28

Poljaki so se poslovili od pokojnega kardinala Glempa

Tisoče ljudi se je včeraj v katedrali svetega Janeza Krstnika v Varšavi poslovilo od kardinala Jozefa Glempa, ki je umrl prejšnji teden po dolgem boju s pljučnim rakom. Star je bil 83 let. Kardinal Glemp je vodil katoliško Cerkev na Poljskem v obdobju komunizma in težke poti države v demokracijo.

Papež Benedikt XVI. je že pred pogrebom v sožalnem pismu poudaril, da je kardinala Glempa opisal kot luč, navdih in moč za težko poslanstvo vodenja Cerkve v času, ko je na Poljskem in v Evropi prihajalo do pomembnih družbenih in političnih sprememb. Primas poljske katoliške Cerkve, nadškof Jozef Kowalczyk, je v pridigi med pogrebno sveto mašo dejal, da je bil pokojni kardinal zvest nauku na Poljskem rojenega papeža Janeza Pavla II., ki je opogumljal ljudi, naj svet rešujejo z besedami in dialogom, ne pa z mečem in strelnim orožjem. Da je bil kardinal Glemp velik domoljub in da bo njegovo ime ostalo v hvaležnem spominu mnogih poljskih družin, je medtem poudaril predsednik države Bronislaw Komorowski.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Priolov delišes (photo: Janez Ocepek) Priolov delišes (photo: Janez Ocepek)

Pomladiti visokodebelne sadovnjake

Na večini kmetij v Sloveniji najdemo v sklopu ohišnice ali vrta posajenih vsaj nekaj sadnih dreves. Večinoma gre za t.i. travniške sadovnjake. Stoletja so ti sadovnjaki predstavljali ...

Pevci Prešmentani faloti iz Stoperc (photo: Vesna Sever Borovnik) Pevci Prešmentani faloti iz Stoperc (photo: Vesna Sever Borovnik)

Mi smo sveti trije kralji

Trikraljevski koledniki so se 5. januarja podali na pot; hodili so od hiše do hiše in pred vsako zapeli koledniško pesem. Zagotovo so jih povsod lepo sprejeli in bili veseli ...

Benedikt XVI. avdienca bere (photo: CTV)

Papež o Božji vsemogočnosti

Papež nadaljuje kateheze ob letu vere. Pretekli teden je začel razlago izpovedi vere. Danes se je tako ustavil ob izrazu: Oče, vsemogočni.