Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Poljaki so se poslovili od pokojnega kardinala Glempa

Svet | 29.01.2013, 16:28

Tisoče ljudi se je včeraj v katedrali svetega Janeza Krstnika v Varšavi poslovilo od kardinala Jozefa Glempa, ki je umrl prejšnji teden po dolgem boju s pljučnim rakom. Star je bil 83 let. Kardinal Glemp je vodil katoliško Cerkev na Poljskem v obdobju komunizma in težke poti države v demokracijo.

Papež Benedikt XVI. je že pred pogrebom v sožalnem pismu poudaril, da je kardinala Glempa opisal kot luč, navdih in moč za težko poslanstvo vodenja Cerkve v času, ko je na Poljskem in v Evropi prihajalo do pomembnih družbenih in političnih sprememb. Primas poljske katoliške Cerkve, nadškof Jozef Kowalczyk, je v pridigi med pogrebno sveto mašo dejal, da je bil pokojni kardinal zvest nauku na Poljskem rojenega papeža Janeza Pavla II., ki je opogumljal ljudi, naj svet rešujejo z besedami in dialogom, ne pa z mečem in strelnim orožjem. Da je bil kardinal Glemp velik domoljub in da bo njegovo ime ostalo v hvaležnem spominu mnogih poljskih družin, je medtem poudaril predsednik države Bronislaw Komorowski.

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.