Blaž Lesnik
Andrej Novljan
Silvestra Sadar

Poljaki so se poslovili od pokojnega kardinala Glempa

29.01.2013, 16:28

Tisoče ljudi se je včeraj v katedrali svetega Janeza Krstnika v Varšavi poslovilo od kardinala Jozefa Glempa, ki je umrl prejšnji teden po dolgem boju s pljučnim rakom. Star je bil 83 let. Kardinal Glemp je vodil katoliško Cerkev na Poljskem v obdobju komunizma in težke poti države v demokracijo.

Papež Benedikt XVI. je že pred pogrebom v sožalnem pismu poudaril, da je kardinala Glempa opisal kot luč, navdih in moč za težko poslanstvo vodenja Cerkve v času, ko je na Poljskem in v Evropi prihajalo do pomembnih družbenih in političnih sprememb. Primas poljske katoliške Cerkve, nadškof Jozef Kowalczyk, je v pridigi med pogrebno sveto mašo dejal, da je bil pokojni kardinal zvest nauku na Poljskem rojenega papeža Janeza Pavla II., ki je opogumljal ljudi, naj svet rešujejo z besedami in dialogom, ne pa z mečem in strelnim orožjem. Da je bil kardinal Glemp velik domoljub in da bo njegovo ime ostalo v hvaležnem spominu mnogih poljskih družin, je medtem poudaril predsednik države Bronislaw Komorowski.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša (photo: Cathopic) Sveta maša (photo: Cathopic)

K maši preko spleta ali v cerkev?

Vodja urada za liturgijo kardinal Robert Sarah je v pismu predsednikom škofovskim konferenc zapisal, da prenos svete maše ne more nadomestiti fizične navzočnosti v cerkvi. Kjer zdravstvene razmere ...

Paradižnikova mezga (photo: Pixabay) Paradižnikova mezga (photo: Pixabay)

Sestra Nikolina: Pripravimo paradižnikovo mezgo

Testenine, golaž, pica ... paradižnikovo mezgo potrebujemo na (skoraj) vsakem koraku. Če vam je paradižnik dobro oborodil, si jo lahko pripravite sami. Domačo in brez umetnih konzervansov. Sestra ...