Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Gregor Virant DL (foto: Izidor Šček)
Gregor Virant DL

Državljanska lista zapušča koalicijo

Slovenija | 23.01.2013, 20:28

Državljanska lista zapušča koalicijo, je povedal njen predsednik Gregor Virant. Ob izstopu DL iz koalicije pa s funkcij odstopajo tudi minister za finance Janez Šušteršič, minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič ter predsednik državnega zbora Virant. Ta je pojasnil, da se bo parlament z odstopi seznanil v ponedeljek in takrat bodo ti začeli tudi veljati.

Virant je odgovoril tudi na očitek predsednika SDS Janeza Janše, da DL povzroča politično krizo. Po njegovih besedah je politična kriza nastala z dnem, ko je Komisija za preprečevanje korupcije podala svoje "težke obremenjujoče ugotovitve". Izstop stranke iz koalicije je namreč po Virantovi oceni prvi korak k reševanju politične krize.

DL se je za izstop iz koalicije odločila potem, ko se premier Janez Janša ni odzval na njihov ultimat, naj zaradi ugotovitev protikorupcijske komisije odstopi ali sproži glasovanje o zaupnici.

Šušteršič, Pličanič in Virant odstopajo s funkcij

Ob izstopu DL iz koalicije s funkcij z današnjim dnem odstopajo tudi minister za finance Janez Šušteršič, minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič ter predsednik DZ Gregor Virant. Kot je pojasnil Virant, sicer tudi njen predsednik, se bo DZ z odstopi seznanil v ponedeljek in takrat bodo ti začeli tudi veljati.

Virant je pojasnil tudi, da je bila odločitev o odstopu na seji sveta stranke sprejeta soglasno in je bila "pravzaprav enostavna". "Tisto, kar smo popolnoma upravičeno zahtevali, ni bilo izpolnjeno. DL ne izstopa iz koalicije zaradi neke kaprice ali muhavosti, ampak ker je predsednik vlade grobo kršil koalicijsko pogodbo," pravi Virant.

Od ponedeljka naprej tako Virant ne bo več predsednik DZ. Ministra pa, kot je pojasnil Virant, bosta opravljala tekoče posle do imenovanja novega ministra ali dokler premier za njuni področji ne bo pooblastil katerega od ostalih ministrov.

Na vprašanje, ali so po njegovem mnenju bolj verjetne predčasne volitve ali prehodna vlada, je Virant odgovoril, da so za DL prioriteta predčasne volitve. "Mislimo, da so se okoliščine v Sloveniji s poročilom Komisije za preprečevanje korupcije toliko spremenile, da bi morali imeti državljani možnost, pravico, da na novo izbirajo," je poudaril.

Virant članstvo v pismu obvestil, da "z jutrišnjim dnem" stečejo priprave na predčasne volitve

Predsednik Državljanske liste Gregor Virant je članstvo stranke o današnjih sklepih sveta že obvestil v pismu, objavljenem na spletni strani stranke. "Državljanska lista se bo z jutrišnjim dnem začela pripravljati na predčasne volitve," je zapisal Virant. Člane zato poziva, naj se čim prej vključijo v delo svojega občinskega odbora stranke.

Kot je Virant pojasnil v pismu, je svet stranke odločitev sprejel na podlagi dejstva, da predsednik vlade Janez Janša kljub ugotovitvam Komisije za preprečevanje korupcije v predvidenem roku ni odstopil z vseh javnih funkcij.

S tem je Janša grobo kršil koalicijsko pogodbo, "ki določa, da bo predsednik vlade s svojim zakonitim in etičnim ravnanjem dajal zgled vsemu javnemu sektorju in da bo koalicija v duhu državotvornosti spoštovala državne institucije", je še zapisal Virant. Kot je prepričan, je največja koalicijska partnerica SDS ob tem odstopila tudi od skupne zaveze, da si bo koalicija prizadevala za čim višjo raven kulture političnega dialoga brez osebnih diskreditacij, nestrpnosti in žaljivih izjav.

V stranki po Virantovih besedah obžalujejo, "da je osebni interes posameznika prevladal nad interesi države". Hkrati pa Virant poudarja, da vso odgovornost za posledice njihovega izstopa iz koalicije "izključno in v celoti" nosita največja vladna stranka in njen predsednik.

Kot ocenjujejo, bi njihovo nadaljnje sodelovanje v vladi legitimiralo nesprejemljiv padec standardov integritete javnih funkcionarjev in ohranilo prav tiste vzorce obnašanja, ki so Slovenijo pripeljali v tako hudo gospodarsko, družbeno in politično krizo, je še zapisal Virant.

Ravnanje Državljanske liste po objavi poročila protikorupcijske komisije je bilo zato po Virantovem mnenju odgovorno in državotvorno. Storili so namreč vse, kar je bilo v njihovih močeh, da bi preprečili politično nestabilnost in zagotovili normalno delovanje vlade v teh težkih časih, je še menil predsednik Državljanske liste.

Ker se zavedajo težavnosti razmer, v katerih se je znašla Slovenija, bodo tudi v opoziciji ostali stranka, "ki gradi in deluje v interesu vseh državljanov", je še napovedal Virant. Dodal je, da si bodo prizadevali za nadaljnje izvajanje reform, zato bo njihov nadzor nad izvršno vejo oblasti usmerjen v iskanje rešitev in pobud, ki bodo boljše od vladnih, "pri tem pa bomo uporabljali vse ustavne in zakonite mehanizme, ki so nam na voljo". Virant je še poudaril, da iz koalicije odhajajo ponosni na svoje delo in prispevek v procesu reform.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.