Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Papež Benedikt XVI.: Leto 2013 naj bo pot miru za vsakega človeka

Svet | 01.01.2013, 16:08

Na trgu svetega Petra v Vatikanu se je opoldne zbralo izredno veliko romarjev. Med njimi so bili člani nekaterih cerkvenih gibanj, ki so se udeležili pohoda za mir ob današnjem svetovnem dnevu miru. Veliko je bilo predstavnikov Skupnosti svetega Egidija in članov Gibanja za družinsko ljubezen, ki so prehod iz starega v novo leto preživeli v molitvi na osrednjem vatikanskem trgu. Papež jim je namenil poseben pozdrav. Spomnil se je tudi množice mladih, ki so opoldansko srečanje z njim združili z letošnjim taizejskim srečanjem. O čem je sveti oče govoril pred molitvijo angelovega čaščenja in blagoslovom?

Papež Benedikt XVI. je na začetku današnjega prazničnega nagovora izrazil željo, da bi na ta prvi dan leta 2013 vsakega človeka, moškega in žensko na svetu dosegel Božji blagoslov. Ta blagoslov je izrekel po starodavnem obrazcu zapisanem v Svetem pismu: "Gospod naj te blagoslovi in te varuje. Gospod naj da sijati svoje obličje nad tabo in naj ti bo milostljiv. Gospod naj dvigne svoje obličje nadte in ti podeli mir." (4 Mz 6,24-26) Sveti oče je pojasnil je, da je za človeštvo dar sijaja Božjega obličja nekaj podobnega, kot sta sončna svetloba in toplota blagoslov za zemljo. Z rojstvom Jezus Kristusa se je sijaj Božjega obličja razodel.

Ta Otrok, ki je učlovečena Božja Beseda, je prišel, da bi ljudem prinesel mir, ki nam ga svet ne more dati. (prim. Jn 14,27) Njegovo poslanstvo je porušiti steno pregrade, ki je sovraštvo. (prim. Ef 2,14) Ko Jezus na obrežju Galilejskega jezera razglasi "blagre", je med njimi tudi: "Blagor tistim, ki delajo za mir, kajti imenovali se bodo Božji otroci." (Mt 5,9) Benedikt XVI. se je vprašal, kdo so ljudje, ki delajo za mir, in pojasnil: "To so tisti, ki si dan za dnem prizadevajo zlo premagovati z dobrim, z močjo resnice, z orožjem molitve in odpuščanja, s poštenim in dobro opravljenim delom, z znanstvenim raziskovanjem v korist življenju, s telesnimi in duhovnimi deli usmiljenja."

Nadaljeval je z ugotovitvijo, da je delavcev za mir veliko, vendar ne povzročajo hrupa. Delujejo podobno kot kvas v testu in človeštvu pomagajo rasti skladno z Božjo zamislijo. Nato je sveto oče povabil, naj na današnji prvi dan v letu Božjo Mater prosimo za blagoslov. Blagoslovi naj nas tako, kakor blagoslavlja mati svoje otroke, ki se odpravljajo na pot, saj je novo leto podobno potovanju.

Svoj opoldanski nagovor je Benedikt XVI. sklenil z željo, naj bo leto, v katerega vstopamo, z lučjo Božje milosti pot miru za vsakega človeka in za vsako družino, za vsako deželo in za ves svet.

Pred tem je papež Benedikt XVI. v baziliki sv. Petra danes dopoldne daroval sveto mašo. V obsežnem nagovoru je med drugim poudaril, da je temelj našega miru gotovost, da v Jezusu Kristusu zremo obličje Boga Očeta; da smo v Jezusu njegovi otroci. Tako doživljamo enako varnost, kot jo okuša otrok v naročju dobrega in vsemogočnega Očeta.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.