Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Franci Feltrin  (foto: ARO)
Franci Feltrin | (foto: ARO)

Mediji in njihove laži

| 21.12.2012, 14:04

Prav lepo pozdravljeni v dnevu, za katerega so mnogi govorili, da ga sploh ne bo. Ja, mediji so bili polni napovedi o koncu sveta, pa se ni zgodilo. Videli smo, kakšno moč imajo in kako jo lahko zlorabijo. Že velikokrat je bilo zapisano in še večkrat povedano, da mediji oblikujejo javno mnenje, bodisi do posameznih politikov, družbenih elit, do državnih inštituciji in nenazadnje do oblasti.

Poročevalci, novinarji ne bi smeli v javnosti ustvarjati in širiti pol resnic in laži. Da temu ne bi bilo tako, bi poročila morala, tu mislim predvsem na poročanje z dogodkov, temeljiti na preverjenih dejstvih in resnici. A žal temu ni tako.

Ko sem 7. decembra gledal prva poročila na komercialni televiziji, sem se zgrozil nad voditeljico poročil Svet na kanalu A, ki je ob posnetkih, narejenih v temi, na dvorišču gostilne Jarh v Šentvidu nad Ljubljano poročala, da so se na večer 6. decembra v tajnosti in na tajni lokaciji sestali predsednik vlade Janez Janša, Igor Bavčar in Tone Krkovič. Edina resnica v njenih izjavah je bila, da so to možje, ki so zaslužni, da danes živimo v lastni in samostojni državi Sloveniji. Vse ostale je služilo razpihovanju nezadovoljstva do aktualne vlade in še posebej do njenega predsednika Janeza Janše, češ da s svojimi kolegi kuje državno zaroto. Človek se nehote vpraša, proti komu lahko predsednik vlade kuje zaroto? Proti sebi? Resnica je, da tistega dne ni bilo nobenega tajnega sestanka in pogovorov in še manj naklepanja o kakršni koli zaroti.

In kaj je resnica? Predsednik Združenja Vrednot slovenske samostojnosti (VSO) Slavko Kmetič je 6. decembra sklica 19. redno sejo predsedstva. Seja je potekala v gostilni Jarh v Šentvidu nad Ljubljano. Seje se je od 15 članov udeležilo 12, med katerimi so bili prisotni vsi trije gospodje, ki so bili omenjeni kot zarotniki.

Seja je potekala po predlaganem dnevnem redu in kot glavna točka je bila predstavitev 1. Festivala slovenske domoljubne pesmi pod naslovom »Mati domovina«, ki je potekal preteklo nedeljo v Kočevju. Član predsedstva in avtor ideje je Tone Krkovič, ki je hkrati tudi avtor pesmi »Mati domovina«. Tone Krkovič nam je v eni uri predstavil namen in cilj festivala, ki naj bi postal tradicionalen, z namenom združevanja in vzbujanja ljubezni do domovine in njene kulturne dediščine.

Festival je potekal v Kočevju zato, ker je prav na kočevskem pred 22 leti, 17. decembra 1990, „prvič zadišalo po slovenski vojski“, kot je takrat ob njenem postroju izjavil predsednik takratne Skupščine RS Lojze Peterle. Pobudnik in organizator festivala, pesnik, skladatelj, kulturnik in častnik Tone Krkovič pa je tisti, ki je zaslužen, tudi za prvi postroj slovenske vojske, s katero se je Slovenija osamosvojila. Zato si zasluži vse čestitke. Po zaključku seje nas je predsednik Združenja VSO počastil s skromno večerjo.

Zaradi neresničnega in celo zlonamernega poročanja o neki tajni zaroti, je predsednik na to temo 12. decembra sklical novinarsko konferenco, kjer smo bili prisotni trije od 12-tih udeležencev seje predsedstva. Številnim novinarjem smo pojasnili, da je bila to redna, 19. seja predsedstva Združenja VSO in ne tajni sestanek. In če bi njihov informator prišel med nas, kjer so bili tudi Janša, Bavčar in Krkovič, bi mu rade volje povedali vse o pripravi našega največjega dogodka.

Pred številnimi novinarji smo podali pojasnila in odgovarjali na vprašanja. A glej ga zlomka, isti večer je pri poročilih na kanalu A ista voditeljica dejala, da na tiskovni konferenci nismo hoteli odgovarjati na vprašanja. Ali se je zlagala prisotna novinarka TV hiše ali pa je to dodala voditeljica, ne vem. In njen zaključek prispevka se je glasil nekako tako: „in to so bili trije jurišniki, kako sem jim že reče… nekih vrednot…“

A to še ni bilo dovolj, A kanal je še v tem tednu med poročili zavrtel tisti posnetek, ki ga je kamera posnela ob odhodu iz gostilne. Seveda je kamera ujela zgolj dva, tudi predsednika vlade Janeza Janše ne. Ostali pa smo bili zanjo nepomembni, nevidni. Zdi se mi, da nekateri novinarji delajo po načelu: če laž ponoviš tisočkrat, postane resnica. A resnica vedno najde pot, tako kot voda, ki zdolbe kamen, le vprašanje je, če dovolj zgodaj.

Kljub vsem oblakom, ki se te dni zgrinjajo nad našo mlado Slovenijo, ne vrzimo puške v koruzo, tako kot je nismo v letih 1990 in 1991, ko smo ustvarjali to državo, po kateri so hrepeneli rodovi naših prednikov. Za uspeh moramo imeti pogum, hrabro in pošteno srce.

Spoštovane poslušalke in poslušalci Radia Ognjiče želim vam blagoslovljene božične praznike ter srečno, zdravo novo leto. V njem pa tudi pravo sito, da boste ločili pleve od zrnja oziroma znali razbrati resnico med mnogimi lažmi, ki jih nam bodo nekateri mediji zagotovo še naprej trosili.

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...