Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Janša: Izboljšanje socialnega položaja mogoče z manj zadolževanja

Slovenija | 18.12.2012, 13:16

Že dober mesec dni so v ospredju medijskega poročanja shodi po državi. Premier Janez Janša meni, da je razlogov za nezadovoljstvo veliko. A prepričan je tudi, da rešitev ni v prelaganju odgovornosti, ampak v zavedanju položaja, v katerem smo se znašli, in sodelovanju pri izhodu iz težav.

Premier je v parlamentu v odgovoru na poslansko vprašanje med drugim opozoril, da je Slovenija od leta 2008 v šoku, saj prvič v zgodovini samostojne države stvari ne gredo navzgor. "Prej je vse raslo, plače, standard, gradilo se je, skratka, vedno se je dalo, vsako leto se je tudi v proračunu, tudi takrat, ko smo se pretirano zadolžili, razdelilo več, zdaj pa tega ni več. Zdaj so drugi časi, denarja je zmanjkalo in to bomo slej ko prej morali razumeti."

V zadnjem času velikokrat slišimo, da je politika varčevanja napačna. A Janša meni, da pri vladnih ukrepih pravzaprav sploh ne gre za to. "Hvala Bogu, če bi jo lahko izvajali ampak je ne moremo, ker ne varčujemo. Trudimo se še vedno, da bi se čim manj zadolžili, hkrati pa moramo vračati denar, ki smo si ga izposojali v preteklosti." Zahteve protestnikov po izboljšanju socialnega položaja je po premierjevih besedah tako mogoče realizirati le, če bomo več ustvarili, če se bomo manj zadolževali in če bomo bolje vlagali. "V tej smeri se vlada trudi, to je generalni odgovor vlade in te ekipe, ki je danes tukaj z menoj na to stanje."

Janša se tudi strinja, da zahteve po pravni in pravični državi ne bi mogle biti bolj upravičene, a kot dodaja, gre za strateški problem, ki ga vlada sama ne more rešiti. "To je pa oreh, ki ga imamo tukaj vsi pred seboj, gre za spremembe, ki potrebujejo več kot navadno večino."

Premier je prav tako spomnil, da se kriza ni zgodila čez noč, zato tudi ne bo odpravljena čez noč. "Na začetku tega mandata nič nismo obljubljali, kako bosta tekla med in mleko." Kot še ocenjuje Janša, negotovost vlada po vsej Evropi, a v drugi polovici prihodnjega leta lahko območje s skupno valuto pričakuje rahle znake okrevanja.

Slovenija, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...