Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Papež na drugo adventno nedeljo o liku Janeza Krstnika

Svet | 09.12.2012, 16:13

Na trgu svetega Petra v Vatikanu se je opoldne ob velikem božičnem drevesu, ki tam že naznanja bližajoče se praznike, zbralo precej ljudi. Prisluhnili so spodbudi papeža Benedikta XVI., ki je razmišljal o duhovnem sporočilu adventa. To nam vedno bolj približuje dve osebi, ki pripravljata Odrešenikov prihod: Devico Marijo in Janeza Krstnika.

Papež Benedikt XVI. je v opoldanskem nagovoru tokrat približa lik Janeza Krstnika in spomnil, da o njem evangelist Luka govori že ob opisu srečanja med Marijo in Elizabeto, ko sta se Jezus in Janez srečala že pred rojstvom. Janezova starša Zaharija in Elizabeta sta oba izhajala iz starozaveznega duhovniškega rodu. Tako njun sin ni le zadnji od prerokov, temveč predstavlja tudi vse duhovništvo stare zaveze in pripravlja ljudi na novozavezno duhovno čaščenje Boga, ki ga je vzpostavil Jezus. Luka tudi ovrže kakršno koli pravljično branje evangelija, saj natančno navaja zgodovinske okoliščine in osebnosti (Lk 3,1-2). Znotraj tega zgodovinskega okvira pa se zgodi resnično velik dogodek Kristusovega rojstva, ki pa ga sodobniki niti ne opazijo. Sveti oče ob tem ugotavlja, da pomembne zgodovinske osebe za Boga tako ustvarjajo ozadje za male. V nadaljevanju je poudaril, da ima Janez Krstnik pomembno vlogo v pripravi na Jezusov prihod. Spomnil je na Sv. Avguština, ki Janeza opredeli kot glas, medtem ko je Jezus Beseda. Janez je glas, ki preide, Kristus pa je večna Beseda, ki je bila že na začetku. Kaj ostane, če glasu odvzameš besedo? Zgolj neopredeljeni zvok. Glas brez besede se dotakne sluha, a ne spodbuja srca (prim. Discorso 293, 3), je dejal sveti Avguštin. Današnji evangeljski odlomek nas torej vabi, naj prisluhnemo glasu, da bi Jezusu, ki je Beseda odrešenja, pripravili sprejem v svojem srcu. Benedikt XVI. je spodbudil, naj se v tem adventnem času usposobimo, da bomo z očmi vere, v skromnem betlehemskem hlevčku, odkrili Božje odrešenje (prim. Lk 3,6). "V potrošniški družbi, ki nas vabi k iskanju veselja v stvareh, nas Janez Krstnik uči živeti s samo potrebnimi rečmi. Tako naj Božič ne bo le neko zunanje praznovanje, temveč praznik Božjega Sina, ki je prišel ljudem prinesti mir, življenje in pravo veselje." Ob koncu je sveti oče še povabil, naj Mariji, ki nas vodi do srečanja z Gospodom, ki prihaja, izročimo svojo pot, da bomo pripravljeni v svoje srce in v vse življenje sprejeti Emanuela, Boga z nami.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...