Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Poslanci sprejeli pokojninsko reformo brez glasu proti

Slovenija | 04.12.2012, 19:21

Poslanke in poslanci so s 76 glasovi za in nobenim proti sprejel pokojninsko reformo. Navzočih je bilo 76 poslancev. Še pred tem je sprejel tudi vsa dopolnila, ki jih je k 20 členom vložila koalicija.

"Soglasno sprejetje reforme je dobra popotnica za njeno uveljavitev," je po izglasovanju reforme za STA dejal minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak. Izrazil je upanje, da bo dala pričakovane rezultate "predvsem v smislu, da bodo pokojnine dostojne, da bomo stabilizirali pokojninsko blagajno in da bodo ljudje dobili sporočilo, da se splača ostati dlje aktiven".

Minister je še pred glasovanjem spomnil na strateški cilj, ki naj bi ga dosegli z reformo, to pa je stabilizacija pokojninske blagajne. Pozitivni učinek reforme bo po njegovi oceni viden že v letu 2013, "a ne na račun višine pokojnin, temveč na račun zaostrenih pogojev".

Za starostno pokojnino bo treba delati približno 40 let, tisti, ki so začeli delati zgodaj, se bodo lahko tudi zgodaj upokojili, kdor pa bo delal dlje, bo zelo nagrajen, je povzel.

"Blok 6 Termoelektrarne Šoštanj je daleč največja investicija v državi, toda s pokojninsko reformo bomo po izračunih Inštituta za ekonomske raziskave prihranili ta denar v pokojninski blagajni v naslednjih šestih letih. Z reformo v naslednjih petih letih prihranimo milijardo evrov, v šestih pa 1,3 milijarde evrov," je dejal.

Po izračunih omenjenega inštituta se bo do leta 2020 po reformi povprečna upokojitvena starost za ženske povečala za približno dve leti in pol, za moške pa slabo leto, je navedel.

Ponovil pa je, da se bodo vsi tisti, ki letos že izpolnjujejo pogoje za starostno upokojitev, lahko pod istimi pogoji upokojili kadar koli v prihodnosti. "Upokojitveni pogoji se zanje z novim zakonom ne zaostrujejo," je poudaril.

Razprava poslank in poslancev, ki je sledila predstavitvi stališč poslanskih skupin, je pokazala enotnost tako koalicije kot opozicije. Alenka Bratušek iz PS je menila, da je minister Vizjak dokazal, da se zna usklajevati in "slišati pripombe tako iz vrst opozicije kot iz vrst strokovnjakov in socialnih partnerjev". "Če bi tudi drugi ministri znali ravnati podobno, se ne bi v tem trenutku soočali s tem, kar se zdaj dogaja v Sloveniji," je dejala.

Alenka Jeraj iz SDS je poudarila, da bo novi sistem bolj pregleden, spomnila pa je tudi na uvedbo osebnega pokojninskega računa, po katerem bo zavarovanec imel vpogled v vplačane prispevke.

Poslanec SD Srečko Meh je obravnavano zakonodajo ocenil kot prvo stopnjo v reševanju problematike upokojencev in upokojevanja. Številni upokojenci živijo pod pragom tistega, kar je dostojno, je dejal. "Marsikaj na tem področju bo še treba storiti, da bodo ljudje lahko rekli, da živijo v socialni državi," je opozoril.

Katarina Hočevar iz DL je spomnila, da reforma prinaša spodbudo za zaposlovanje mladih, delodajalci, ki bodo prvič zaposlili za nedoločen čas osebo do 26. leta starosti, pa bodo lahko uveljavili vračilo prispevkov za prvo leto v višini 50 odstotkov in za drugo leto v višini 30 odstotkov. Podporo mladim pa po njenih besedah pomeni tudi predlagano dopolnilo koalicije za črtanje dela 113. člena. Tako bo omogočeno prejemanje družinske pokojnine tudi tistim mladim do 26. leta, ki se poročijo, je dejala.

Reforma bo začela veljati s 1. januarjem 2013, njeni pozitivni finančni učinki pa naj bi v letu 2013 znašali 150 milijonov evrov.

Slovenija, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...