Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Srečanje papeža in novih kardinalov

Svet | 26.11.2012, 21:51

Papež Benedikt XVI. se je srečal s šestimi kardinali, ki jih je umestil na sobotnem konzistoriju. Poleg novih članov kardinalskega zbora so se avdience v dvorani Pavla VI. udeležili tudi njihovi sorodniki in prijatelji. Sveti oče je pozdravil nove kardinale in v različnih jezikih kratko nagovoril zbrane vernike, ki so se v preteklih dneh udeležili slovesnosti v Vatikanu. Kot je poudaril, so bili to trenutki intenzivne molitve in globokega občestva. Dodal je, da je šlo za dogodek vesoljne Cerkve, ki je po njegovem poklicana, da je znamenje upanja za vse narode.

Novi kardinali: prefekt papeške hiše James Michael Harvey, libanonski maronitski patriarh Béchara Boutros Raï, sirsko malankarski višji nadškof v Indiji Baselios Cleemis Thottunkal, nigerijski nadškof John Olorunfemi Onaiyekan, kolumbijski nadškof Rubén Salazar Gómez in filipinski nadškof Luis Antonio Tagle.

Benedikt XVI. je ob srečanju z njimi ter njihovimi sorodniki in prijatelji med drugim poudaril, da so kardinali tako v uradih rimske kurije kot v službi lokalnih Cerkva po svetu poklicani na poseben način s papežem deliti njegovo skrb za vesoljno Cerkev. Kot je še pojasnil, je živa barva njihove obleke tradicionalno pomenila znamenje njihove zaveze, da bodo branili Kristusovo čredo, in to vse do prelitja lastne krvi. Novi kardinali tako potrebujejo molitveno podporo, ko prevzemajo breme svoje službe in si bodo skupaj s papežem prizadevali za svetost, občestvo in mir v Cerkvi po svetu.

To srečanje je bilo za svetega očeta tudi priložnost, da je znova pozval k miru na Bližnjem vzhodu. Ko je v francoskem jeziku nagovoril maronitskega patriarha iz Libanona, dežele, ki jo je nedavno sam obiskal, je poudaril, da Cerkev podpira vsako prizadevanje za mir na svetu. Ta mir mora temeljiti na pristnem spoštovanju do drugega. Po njegovem bi kristjani na Bližnjem vzhodu tako lahko svobodno živeli svojo vero.

Benedikt XVI. zaupa v oporo molitve šestih novih kardinalov in njihovo dragoceno pomoč. "Polni zaupanja in močni nadaljujte z vašim duhovnim in apostolskim poslanstvom, ohranjajte pogled neomajno uprt v Kristusa in okrepite svojo ljubezen do njegove Cerkve," je dejal. Te ljubezni se je po njegovih besedah mogoče učiti od svetnikov. Ti so ljubili Cerkev in so se pustili oblikovati Kristusu. Tako so svoje življenje popolnoma posvetili cilju, da bi vse ljudi razsvetlila Kristusova luč, ki sije z obličja Cerkve.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...