Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Sveti oče o prazniku Kristusa Kralja

Papež in Sveti sedež | 25.11.2012, 13:37 s. Brigita Zelič

Na trgu sv. Petra v Vatikanu je danes opoldne bilo znova zelo živahno. S svojo prisotnostjo so edinost z naslednikom apostola Petra potrdili številni romarji, ki so v Rim spremljali pastirje krajevnih Cerkva iz Libanona, Indije, Nigerije, Kolumbije in Fililpinov. Te je papež Benedikt XVI. včeraj pridružil zboru kardinalov skupaj s škofom in Združenih držav Amerike, ki je že nekaj let v službi Apostolskega sedeža.

Med opoldanskim nagovorom je sveti oče vse prisotne spodbudil k molitvi za nove kardinale, da bi jih Sveti Duh krepil v veri in ljubezni in jih napolnjeval z obiljem svojih darov. Tako bodo novo odgovornost živeli v poglobljenem služenju Kristusu in njegovemu Kraljestvu.

V sozvočju s sporočilom današnje nedelje Kristusa Kralja vesoljstva je papež Benedikt XVI. v opoldanskem nagovoru skušal približati vsebino tega praznika in spodbuditi k tesnejšemu občestvu s Kristusom. Med drugim je navedel trditev svetega Cirila Jeruzalemskega, ki je dejal:

Mi ne oznanjamo samo prvega Jezusovega prihoda, temveč tudi njegov drugi prihod, ki bo mnogo lepši od prvega. V prvem se je namreč razodel v trpljenju. Njegov drugi prihod pa krasi krona njegovega Božjega kraljevanja;... v prvem je bil podvržen ponižanju na križu, v drugem prihodu pa je obdan in proslavljen z množico angelov.“

Nato je sveti oče še spomnil, da je to Kristusovo Kraljestvo bilo zaupano Cerkvi, ki je njegova „kal“ in „začetek“. Z močjo Svetega Duha ima Cerkev nalogo oznanjati in širiti ga med vse narode. Ob koncu časov bo Kristus Bogu Očetu predstavil vse tiste, ki so živeli v skladu z zapovedjo ljubezni.

Po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu je papež Benedikt XVI. prisotne seznanil z novo beatifikacijo. Včeraj je bila namreč v ekvadorskem mestu Macas med blažene prišteta sestra Maria Troncatti iz družbe Hčera Marije Pomočnice. Rojena v Italiji, je med prvo svetovno vojno kot bolničarka odpotovala v Ekvador. Tam se je sredi džungle posvečala indijanskim domorodcem in vse svoje moči razdala v pospeševanju njihovega človeškega napredka in v službi evangeliju. Bogu se zahvaljujemo za to velikodušno pričevalko, je dejal sveti oče.

Benedikt XVI. je nato napovedal še, da bodo v soboto, 1. decembra ob „letu vere“ rimski študentje poromali na grob sv. Petra. Za njih bo v baziliki sv. Petra vodil molitev večernic prve adventne nedelje.

Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...