Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc

Kdo so novi kardinali?

Svet | 24.11.2012, 00:30

Na današnjem rednem javnem konzistoriju bo šest novih kardinalov prejelo prstane, škrlatna pokrivala in papeške bule - dokumente, ki potrjujejo njihova imenovanja in nove naloge znotraj Cerkve. Gre za zunanja znamenja poslanstva, ki jim ga je papež Benedikt XVI. zaupal pred mesecem dni. Slovesna sveta maša, med katero bodo novi kardinali sprejeti v kardinalski zbor, bo dopoldne v baziliki svetega Petra v Vatikanu.

Najstarejši med njimi je z 72-imi leti maronitski patriarh Bechara Boutros Rai, ki prihaja iz Libanona. Na vrh maronitske Cerkve je bil izvoljen lansko pomlad. Med obiskom svetega očeta v deželi ceder je Benedikta XVI. pozdravil kot predstavnik tamkajšnje največje katoliške skupnosti.

Nadškof Ruben Salazar Gomez je star 70 let in je od leta 2008 predsednik kolumbijske škofovske konference. Nadškofijo Bogota vodi od leta 2010.

Iz Nigerije prihaja 68-letni John Olorunfemi Onaiyekan, ki je od leta 1992 nadškof mesta Abuja. Je predsednik nigerijske škofovske konference in tudi zveze škofovskih konferenc vzhodne Afrike. Zanj pravijo, da je najbolj karizmatičen škof črne celine.

James Michael Harvey, ki prihaja iz ZDA in je star 64 let, je bil od leta 1998 prefekt papeške hiše. Med njegovimi nalogami so bili oblikovanje urnika dejavnosti svetega očeta in sprejemanje voditeljev držav. Prav danes, dan pred konzistorijem, je bil imenovan za dekana papeške bazilike svetega Pavla zunaj obzidja.

Med novimi kardinali sta najmlajša s 55-imi leti Luis Antonio Tagle, ki je od lanskega oktobra nadškof filipinske prestolnice Manila, in sirsko malankarski višji nadškof Baselios Cleemis Thottunkal, ki prihaja iz Indije. Star je 53 let.

To so nova imena v kardinalskem zboru. Ni jih veliko, a različnost okolij, iz katerih prihajajo, bogati izbrano skupino tistih, ki imajo pravico voliti novega papeža.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...