Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Karl Erjavec (foto: ARO)
Karl Erjavec | (foto: ARO)

Minister Erjavec se je srečal s papežem

Slovenija | 14.11.2012, 20:00

Papež Janez Pavel II. je 14. novembra 1992 sprejel deset novih veleposlanikov pri Svetem sedežu, ki so mu izročili poverilna pisma. Med njimi je bil tudi veleposlanik Republike Slovenije dr. Štefan Falež. V dneh, ko mineva 20 let od tega dogodka, se je z naslednikom blaženega Janeza Pavla II. Benediktom XVI. srečal slovenski zunanji minister Karel Erjavec. Spomnil se je dejavne vloge Svetega sedeža pri nastajanju države Slovenije in papežu prenesel vabilo za obisk Slovenije.

Blaženi Janez Pavel II. je pred dvajsetimi leti Faležu, ki je bil imenovan za našega prvega veleposlanika pri Svetem sedežu med drugim dejal, da je veleposlaniško mesto zelo pomembno za odnose med Svetim sedežem in slovenskim narodom, katerega ljudstvo je stoletja težilo k neodvisnosti in svobodi, da bi laže razvilo vse svoje kulturno in duhovno bogastvo. Falež je takrat o svoji vlogi povedal: "Moj položaj prvega veleposlanika pri Svetem sedežu je zelo pomemben in tudi zelo delikaten. Doma, v Sloveniji, je namreč še precej nejasno, kako naj se obnašamo do katoliške Cerkve."

V dvajsetih letih je diplomacija med Slovenijo in Svetim sedežem uredila več pomembnih vprašanj, ki se nanašajo medsebojne odnose, nekatere zadeve še ostajajo odprte. Tega sta se na kratko dotaknila papež Benedikt XVI. in minister Erjavec. Poglobljeni pogovori o tem so potekali že, ko je ministra Erjavca sprejel tajnik Svetega sedeža za odnose z državami, nadškof Dominique Mamberti. Kot je Erjavec za radio Vatikan dejal o tem srečanju, je govoril predvsem o dvostranskih odnosih: "Ocenila sva, da so ti odnosi dobri, prijateljski. Seveda je nekaj odprtih vprašanj, a jih bomo rešili prek dialoga. Gre za vprašanje ordinariata in zakonodaje." Govorila sta tudi o aktualnih vprašanjih, ki se nanašajo tako na Evropsko unijo kot tudi svet. Pri tem sta nekaj pozornosti namenila humanitarnemu delovanju Slovenije in Svetega Sedeža ter razmeram v Siriji in Libanonu.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Politika, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...