Štefan IskraŠtefan Iskra
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Poplave na Vranskem (foto: Občina Vransko)
Poplave na Vranskem

Karitas priskočila na pomoč prizadetim v poplavah

Slovenija | 10.11.2012, 13:44

Na potrebe ljudi po vodni ujmi in poplavah je takoj odgovorila tudi Slovenska Karitas. Njen strokovni svet je v ponedeljek iz sklada za naravne nesreče sprostil začetna sredstva za realizacijo prve pomoči najbolj prizadetim v skupni višini 40 tisoč evrov. Poglejmo, kako so konkretno priskočili na pomoč člani mariborske in celjske Karitas.

Na širšem Koroškem in Podravskem območju, ki ga pokriva Nadškofijska karitas Maribor, je bilo po ocenah lokalnih oblasti pod vodo približno 700 stanovanjskih objektov. Prostovoljci župnijskih Karitas so jih do sedaj obiskali že preko 250. Na območju Škofijske karitas Celje je bilo poplavljenih več kot 550 stanovanjskih objektov. Prostovoljci, člani župnijskih Karitas, so vse obiskali in jih oskrbeli z najbolj nujnimi stvarmi za preživetje.

Nadškofijska karitas Maribor je s 320 prostovoljci obiskala ljudi, ki so se znašli v stiski zaradi poplav in razdelila 10.500 kg hrane, 5.000 kg ozimnice, 1500 vreč pralnega praška, 1500 kosov čistil, 10 ton oblačil, 250 kosov odej in 6 kosov grelnih teles.

Škofijska karitas Celje je z več kot 120 prostovoljci razdelila 540 vreč pralnega praška, 2160 litrov mleka, 1000 kosov čistil, 100 kg kruha, 100 kg salam, 200 kosov konzerv, 1500 litrov vode, 400 komadov čaja, 2 sedežni garnituri, 2 postelji, 8 vzmetnic in 20 m2 toplega poda.

Prva pomoč Karitas pri odstranjevanju vode in blata je bila delno že realizirana oz. je v realizaciji. Sledi druga faza pomoči pri sanaciji posledic vodne ujme. Kakor je bilo omenjeno, bo Karitas morala izdatneje pomagati vsaj 1.000 družinam oz. posameznikom, ki so izgubili vse, kar so s težavo in odrekanjem gradili celotno življenje. Delno bo pomoč potrebno nuditi tudi gospodinjstvom, v katerih so bili zaliti kletni prostori z instalacijami in ozimnico.

V drugi fazi pomoči je pomembno, da bo prizadetim zagotovljena zadostna finančna pomoč, da jih le-ta ne bo pahnila v še večjo stisko in da bo spoštovano njihovo dostojanstvo. Predvsem je pomembno, da ljudje začutijo, da niso ostali sami in da so se sposobni iz tako grozljive situacije ter izkušnje dvigniti – seveda ob materialni in finančni podpori širše skupnosti, tudi Karitas, so še zapisali v poročilu.

Več: Katoliška Cerkev

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Sociala
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...