Štefan IskraŠtefan Iskra
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Benedikt XVI. molil za pokojne papeže

Svet | 03.11.2012, 02:22

Sveti oče je dopoldne v vatikanski baziliki daroval sveto mašo zadušnico za vse kardinale in škofe, ki so umrli v preteklem letu. Včeraj, ko smo praznovali spomin na vse verne rajne, pa je obiskal vatikanske grobnice pod baziliko svetega Petra, kjer je pokopanih več njegovih predhodnikov. Tam je molil za vse pokojne papeže.

Benedikt XVI. je že večkrat spregovoril o pomenu, ki naj bi ga za kristjane imela smrt. Med drugim je poudaril, da je ločitev od zemeljskih navezanosti "nedvomno boleča, a se je kljub temu ne smemo bati". Ne more namreč prekiniti "globoke vezi, ki nas združuje z Bogom". Danes prevladuje miselnost, da onstran smrti ni ničesar. A kdor veruje v Kristusa in vstajenje, ve, da je pot smrti v resnici "pot upanja". Smrt ni konec, temveč začetek življenja v polnosti. Vsako upanje, ki ni utemeljeno v večnosti, je za človeka prekratko in preveč omejeno. Človek najde svoj najgloblji smisel le, če Bog je. In njegovo življenje, še pravi sveti oče, ima smisel le v ljubezni, ki se ne konča. Večno življenje je tisto, kar "daje smisel sedanjosti, vsakemu trenutku, ki mine, saj ga napolnjuje z ljubeznijo in upanjem".

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...