Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Vsi sveti - cerkev Ognisanti v Firencah (foto: nn)
Vsi sveti - cerkev Ognisanti v Firencah

1. november – praznik vseh svetih

Slovenija | 01.11.2012, 04:31

V Katoliški Cerkvi danes obhajamo slovesni in zapovedani praznik vseh svetih.

Danes so maše po vseh slovenskih župnijah, popoldne pa bodo molitve za verne rajne v cerkvah in na pokopališčih. Na Vzhodu je Cerkev praznik obhajala že v 4. stoletju, prek Galije pa se je v 9. stoletju praznovanje razširilo tudi v zahodno Cerkev. Praznik je izraz vere Cerkve, da so poleg javno razglašenih in zapisanih svetnikov v koledarju svetništvo dosegli tudi drugi neimenovani možje in žene vseh časov.

Slovenski škofje imajo predviden naslednji razpored prazničnih slovesnosti:

Celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek bo slovesno mašo daroval v celjski stolnici sv. Danijela ob 10.00. Ob 15.00 bo imel molitve za rajne na celjskem mestnem pokopališču.

Koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak bo ob 15.00 daroval mašo na pokopališču v Kopru. Sledila bo molitev za rajne.

Ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres bo ob 14.15 pri spomeniku padlim v vojni za Slovenijo na ljubljanskih Žalah vodil molitev, ob 15.00 pa bo v cerkvi Vseh svetih daroval praznično mašo. Po maši bo ob duhovniških grobovih opravil molitve za rajne.

Ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik bo ob 9.00 daroval mašo v ljubljanski stolni cerkvi sv. Nikolaja, ob 20.00 pa bo v cerkvi Vseh svetih na Žalah vodil molitveno srečanje.

Mariborski nadškof metropolit msgr. dr. Marjan Turnšek bo ob 10.00 daroval mašo v cerkvi na pokopališču na Pobrežju v Mariboru.

Upokojeni mariborski pomožni škof msgr. dr. Jožef Smej bo ob 11.00 daroval mašo v župnijski cerkvi pri Sv. Ani v Slovenskih goricah.

Murskosoboški ordinarij msgr. dr. Peter Štumpf bo ob 10.00 daroval mašo v murskosoboški stolnici.

Novomeški ordinarij msgr. Andrej Glavan bo ob 9.00 maševal v novomeški stolni cerkvi sv. Nikolaja, ob 14.00 pa bo praznično mašo daroval v Srebrničah.

Vir: Katoliška Cerkev

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...