Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Sveti oče bo imenoval šest novih kardinalov

Svet | 25.10.2012, 12:30

Papež je za 24. november napovedal konzistorij, na katerem bo imenoval šest novih kardinalov. Njihova naloga bo pomagati Petrovemu nasledniku pri opravljanju njegove službe potrjevanja bratov v veri. Kot je ob tem dodal Benedikt XVI., morajo biti temelj edinosti in občestva v Cerkvi. Eden od prihodnjih kardinalov opravlja svoje poslanstvo v službi Svetega sedeža, ostali so dušni pastirji lokalnih Cerkva iz različnih držav. Nobeden od njih ne prihaja iz Evrope.

Na zadnjo nedeljo v tokratnem cerkvenem letu se bo v kardinalski škrlat med drugim odel prefekt papeške hiše James Michael Harvey, ki sicer prihaja iz ZDA. Sveti oče ga namerava hkrati imenovati za dekana papeške bazilike svetega Pavla zunaj obzidja. Med novimi kardinali so tudi nadškof Ruben Salazar Gomez iz Kolumbije, sirsko malankarski višji nadškof Baselios Cleemis Thottunkal iz Indije in maronitski patriarh Bechara Boutros Rai iz Libanona. Slednji je za angleško oddajo Radia Vatikan povedal: "Novico sem prejel z veliko ganjenostjo. Hkrati se želim pokoriti ciljem svetega očeta, to je spodbujati ljubezen do Kristusa in Cerkve ter apostolstvo v Libanonu in na Bližnjem vzhodu." 24. novembra bo kardinalski prstan prejel tudi nadškof Luis Antonio Tagle s Filipinov. Meni, da je Benedikt XVI. pokazal, da zaupa ne le njemu, ampak vsej Cerkvi na Filipinih. "Tega ne jemljem le kot dar, ampak tudi kot klic naši krajevni Cerkvi, naj resno vzame svoje poslanstvo, še posebej v Aziji," je poudaril. Da imenovanje za kardinala vidi predvsem kot Božjo milost, pa je dejal nadškof Olorunfemi Onaiyekan iz Nigerije. "Zahvala gre tudi papežu, ki me je izbral in vključil v to posebno skupino služabnikov Cerkve. To pomeni še večjo odgovornost. To je velika stvar, za katero moram moliti."

S povabilom, naj molimo za nove kardinale, da bi znali vedno pogumno in predano ljubiti Kristusa in njegovo Cerkev, se je medtem na vse vernike obrnil papež.

Po konzistoriju bo kardinalski zbor štel 211 članov. Vseh šest novih kardinalov je mlajših od osemdeset let, kar pomeni, da se bo po 24. novembru število kardinalov, ki lahko volijo novega papeža, znova 120.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...