Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc

Predsedniški kandidati prvič soočili svoja stališča

Politika | 23.10.2012, 15:03

Državna volilna komisija je v ljubljanskem Cankarjevem domu z žrebom določila vrstni red potrjenih predsedniških kandidatur. Ta bo enak tistemu na uradnih glasovnicah, ki bodo še danes šle v tisk. Na njih bodo kandidati našteti z imenom in priimkom. Vrstni red pa bo naslednji: Borut Pahor, Danilo Türk in Milan Zver.

Glasovati bo mogoče le za enega kandidata- volivec bo obkrožil zaporedno številko pred imenom in priimkom tistega, ki ga želi podpreti. Sicer pa so se kandidati sinoči prvič javno pomerili s svojimi stališči. V soočenju, ki ga je pripravil časopis Večer, so se strinjali, da je Slovenija sposobna sama rešiti svoje težave. So pa imeli različna stališča o tem, kako to storiti.

Pahor je pri tem poudaril, da je ključen politični dogovor med strankami. Zver je mnenja, da ima pri tem ključno vlogo opozicija. Po njegovem bi bilo kakršnokoli rušenje vlade v tem trenutku uničujoče za državo. Türk pa je prepričan, da ima škarje in platno v rokah vlada. Vsi trije so se strinjali s prehodom slovenskih bank v večinske tuje roke in o skladnem regionalnem razvoju države. Previdni so bili pri manjšanju števila občin in ukinjanju državnega sveta. Prav tako so se strinjali, da se institut referenduma prevečkrat zlorablja.

Glede napovedanih protestov proti vladnim varčevalnim ukrepom je Zver dejal, da jih ne podpira. Pahor je dejal, da ga trenutno bolj zanima, ali je mogoče dogovor mogoče in kako ga je mogoče doseči. Opozoril pa je tudi na razklanost Slovenije. Türk pa meni, da je to legitimna pravica v demokratični državi.

In zakaj menijo, da so ravno oni najboljši kandidati za predsednika države? Pahor poudarja svoje izkušnje, prav tako Türk, medtem ko Zver stavi na verodostojno držo in zmožnost povezovanja slovenskega naroda, kar je po njegovem prednost, ki jo ima pred ostalima dvema kandidatoma.

Politika
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...