Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Novakova med rojaki v Makedoniji tudi o skrbi za slovenski jezik

Slovenija | 10.10.2012, 11:00

V Makedoniji živi od 500 do 800 slovenskih izseljencev in njihovih potomcev. Na obisku pri njih je ministrica, pristojna za rojake v zamejstvu in po svetu, Ljudmila Novak. Včeraj se je med drugim srečala z makedonskim zunanjim ministrom Nikolo Poposkim, danes jo sprejema tudi direktor makedonske agencije za izseljence Vasil Naumov.

Srečanje Novakove in Poposkija je bilo predvsem vljudnostne narave. Ministra sta se strinjala, da so odnosi med državama dobri in prijateljski, ocenila sta, da se izboljšuje tudi sodelovanje na številnih področjih. Obenem sta izmenjala poglede o položaju Slovencev v Makedoniji. "Opozorila sem ga na nekatere probleme, s katerimi se srečujejo podjetja, ki delujejo v Makedoniji," je Novakova povedala za naš radio.

Naši rojaki v Makedoniji so organizirani v tri društva. Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu se je včeraj srečala s predstavniki Združenja France Prešeren in Slovenskega Centra Skopje. "Zbor, ki deluje znotraj Združenja France Prešeren, je eden najboljših zborov v Makedoniji. Takšno zavzetost, zagnanost in energijo redko srečaš, zato sem bila prav ganjena ob izvajanju himne in ostalih slovenskih pesmi," je omenila. S predstavniki Slovenskega Centra Skopje se je srečala v Spominski hiši Matere Terezije. "To je precej nova zgradba na pomembni ulici v Skopju. Zbralo se je veliko družin z otroki, ki so pripravili kulturni program," je pojasnila. Novakovo to popoldne v Bitoli pričakujejo še predstavniki Slovenskega združenja Triglav, ki praznuje pet let delovanja.

Velik poudarek prvega obiska kakšnega ministra, pristojnega za naše rojake, v Makedoniji je namenjen ohranjanju kulturne identitete s poudarkom na skrbi za slovenski jezik. "Slovenci tukaj z velikim veseljem ohranjajo slovenski jezik in slovensko pesem," je dejala Novakova. Tako v Skopju kot v Bitoli imajo organizirano tudi šolo dopolnilnega pouka slovenščine. Po besedah ministrice tečaj obiskuje 63 učencev različnih starosti. Novakova upa, da bodo rojaki v Makedoniji ostali ambasadorji slovenstva.

Slovenija, Slovenci po svetu
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...