Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

V Rimu vse nared za začetek sinode o novi evangelizaciji

Svet | 05.10.2012, 18:00

V Rimu se bo do nedelje zbralo približno dvesto sinodalnih očetov in še sto drugih udeležencev sinode o novi evangelizaciji, ki jo je sklical papež Benedikt XVI. Trinajsta redna sinoda z naslovom „Nova evangelizacija za posredovanje krščanske vere“ želi najti nove načine posredovanja evangelija ljudem v krajih in deželah, kjer je vera šibka ali je še ni.

Na tokratni sinodi sodeluje več skupin udeležencev. Najprej so to sinodalni očetje iz vrst kardinalov in škofov. Za tokratno sinodo jih je 36 izbral papež Benedikt XVI., druge pa so predlagale škofovske konference z vseh celin sveta. Pri posameznih razpravah oziroma temah bo sodelovalo 45 strokovnjakov in še 49 drugih opazovalcev. Slednji bodo prisotni na sejah, ne bodo pa sodelovali v razpravah s svojimi prispevki.

Na sinodo o novi evangelizaciji so bili povabljeni tudi predstavniki različnih gibanj in skupnosti, ki so se oblikovala v zadnjih desetletjih. Tam bo na primer Kiko Arguello iz skupnosti Neokatehumenata, vrhovna predstojnica Misijonark ljubezni sestra Mary Prema Pierick, predsednica gibanja Fokolarov Marija Voce in predsednik gibanja Skupnost in osvoboditev Julian Carrón.

Sinoda, ki se bo začela v nedeljo, bo z delom končala 28. oktobra. Usmerjena bo v iskanje novih poti posredovanja Evangelija deželam, ki ga še ne poznajo ali so se od njega oddaljile.

Škofovska sinoda je na nek način sad drugega vatikanskega cerkvenega zbora. Gre za zborovanje škofov z vsega sveta in je nekakšno posvetovalno telo, ki pomaga papežu pri vodenju Cerkve. Prvo je sklical papež Pavel VI. in sicer leta 1967. Tokratna sinoda je že 21. po vrsti. Sinode so splošne in izredne, lahko pa so sklicane tudi za posamezna področja oziroma celine.

Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...