Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Stuttgart: Slovo starega in pozdrav novega dušnega pastirja naših rojakov

Slovenci po svetu | 30.09.2012, 20:46

Slovenci v Stuttgartu so se konec tedna poslovili od svojega dolgoletnega dušnega pastirja Zvoneta Štrublja, ki odhaja v Bruselj. Obenem so pozdravili novega župnika Aleša Kalamarja. Osrednji dogodek je bila sobotna sveta maša v cerkvi svetega Konrada, ki jo je daroval ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik.

V slovenski župniji v Stuttgartu je bilo slovesno že vse od petka, ko se je škof Jamnik srečal s kandidati za birmo in njihovimi starši. Kalamar je za naš radio povedal, da je "petkov večer minil v znamenju molitve, pogovora in lepih besed, ki so bile položene mladim ljudem na njihovo življenjsko pot".

Lepe besede, ki so bile namenjene predvsem dozdajšnjemu župniku Štrublju, so odmevale tudi pri sobotnem bogoslužju in pozneje v kulturnem programu. Kot je dejal njegov naslednik, je vsak, ki se je prišel poslovit "v srcu nosil, kar je gospod Zvone enajst let sejal: poštenost, resnicoljubnost, delo za človeka in ljubezen do človeka". Kalamar je svojemu predhodniku na čelu slovenske župnije v Stuttgartu zaželel vse dobro na novi poti, "obilje božjega blagoslova, moči, volje in energije ter intelektualnega napora, ki ga kot profesor in znanstvenik ima. Da bi talente, ki mu jih je podaril Bog, še naprej tako dobro in plemenito uresničeval, tako kot tukaj v Stuttgartu."

Kalamar je tam že leto dni, delo med rojaki mu tako ni tuje. "V letu sva našo izseljensko župnijo vodila v lepem tandemu. To so bili trenutki, ki so v meni pustili velik pečat." Zaveda se, da njegovo novo poslanstvo ne bo preprosto. Kalamar je povedal, da bo nadaljeval, kar je začel dr. Štrubelj. "To je ukvarjanje z družinami, ostarelimi in bolnimi ljudmi ter delo z mladimi, ki iz meseca v mesec prihajajo sem iskat službo in boljše socialne razmere, kot so doma, v Sloveniji."

Kako gleda na svoje preteklo delo, smo vprašali tudi dozdajšnjega dušnega pastirja v Stuttgartu. V spominu mu bo ostala povezanost s Slovenijo. "Tukaj imamo zdaj slovenski dom, kar je svojevrsten dosežek. Tudi škof Jamnik je doživel pristnost in veselje te naše skupnosti ter dar, ki smo ga prejeli, da imamo ta slovenski dom."

Dozdajšnji župnik Slovencev v Stuttgartu se je včeraj poslovil tudi od nemške skupnosti svetega Konrada, Kalamar se ji je predstavil.

Dogajanje konec tedna v tamkajšnji slovenski župniji je sklenila predstavitev knjige Temna in zamolčana stran izseljenstva v Nemčiji, ki jo Štrubelj napisal skupaj s socialno delavko Dorotejo Oblak. "Pripoveduje zgodbe tisočev Slovencev, ki so morali tvegati težko pot ter v tujini izkušati bridkost in veselje življenja," je še pojasnil Štrubelj.

Kot je dejal, mu je ob slovesu tudi težko. A dodal: "Odhajam pa tudi z veseljem in upanjem, da bom, če bo Bog dal zdravja in moči ter notranjega razsvetljenja Svetega Duha, da bom tudi na novem delovnem mestu kaj dobrega naredil." To novo delovno mesto bo v belgijski prestolnici.

Slovenci po svetu
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...