Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Bog deluje tudi zunaj vidnih struktur Cerkve

Svet | 30.09.2012, 16:08

Papež Benedikt XVI. je svoj opoldanski nagovor namenil odkrivanju Božjega delovanja tako znotraj kot zunaj vidnih struktur Cerkve. Po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu je še izrazil svojo zaskrbljenost zaradi dogajanja na vzhodu Konga. Svojo bližino je zagotovil predvsem beguncem, ženskam in otrokom, ki trpijo zaradi nenehnih oboroženih spopadov. Boga prosi za čim prejšnje odkritje poti dialoga in zaščite številnih nedolžnih žrtev ter da bi se vzpostavil pravičen mir in bi se utrdilo bratsko sožitje med preizkušanim prebivalstvom omenjene afriške države.

Sveti oče se je v osrednjem nagovoru naslonil na evangeljski odlomek današnje nedelje, kjer Jezus apostolom pojasnjuje, kako Bog dela velike reči tudi po ljudeh, ki so zunaj njihovega kroga. K rasti Božjega kraljestva lahko prispeva že en sam kozarec vode, ponujen misijonarju. Benedikt XVI. je spomnil na trditev svetega Avguština, da se lahko znotraj Cerkve nahaja kaj nekatoliškega, kot se kaj katoliškega lahko najde tudi zunaj nje. Ob tem je sveti oče povabil člane Cerkve, naj bodo veseli in ne ljubosumni, če kdo dela dobro in spoštljivo v Kristusovem imenu, četudi ne pripada skupnosti Cerkve. Znotraj nje pa se včasih zgodi, da v duhu globokega občestva ne ovrednotimo in ne cenimo dovolj, kar se dobrega dogaja v njenih različnih stvarnostih. "Vendar moramo biti vsi in vedno sposobni se med seboj čislati in ceniti ter slaviti Gospoda za njegovo brezmejno domišljijo, s kakršno deluje v Cerkvi in v svetu," je dodal.

Prvi del svojega opoldanskega nagovora je papež Benedikt XVI. sklenil s povabilom: "Po priprošnji Device Marije molimo, da se bomo znali brez zavisti in ljubosumja veseliti vsakega dobrega dejanja in pobude ter da bomo modro uporabljali zemeljske dobrine v nenehnem iskanju večnih."

Jedro sporočila svetopisemskih odlomkov današnje nedelje je sveti oče nato povzel še v različnih jezikih ter svoje poslušalce usmeril v odkrivanje prisotnosti in delovanja Svetega Duha v njihovem življenju ter v življenju ljudi, ki si iskreno prizadevajo za dobro.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...