Maja Morela ČukMaja Morela Čuk
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

Papež se poslavlja od Castel Gandolfa

Svet | 30.09.2012, 00:30

Papež Benedikt XVI. se v teh dneh poslavlja od Castel Gandolfa, kjer je preživljal poletni oddih. V preteklih dneh se je srečal z mestno skupnostjo in zaposlenimi v apostolski palači, opoldne bo od tam nagovoril še romarje pred molitvijo Angelovega češčenja.

Zaposlenim v apostolski palači je sveti oče med drugim dejal: "Na tem svetu vse mine. Vsaka stvar, ki se začne, tudi najbolj pozitivna in najlepša, neizogibno s seboj prinese tudi svoj zaključek. Tako je tudi z vedrim in mirnim časom, ki sem ga preživel tu, z vami, v lepem okolju Castel Gandolfa, kjer sem spet lahko vdihoval družinsko in prisrčno vzdušje." Vsem se je zahvalil za njihovo velikodušno delo. "Gospod, ki je bogat v dobroti, naj vas blagoslovi in varuje v svoji ljubezni," je dodal. Benedikt XVI. je ob tem spomnil še na nekaj pomenljivih dogodkov, ki njega in tudi vso vesoljno Cerkev čakajo v kratkem. Omenil je svoj skorajšnji obisk Loreta, s katerim bo zaznamoval obletnico romanja blaženega Janeza XXIII., ki je pred 50 leti v omenjenem kraju Marijini priprošnji izročil drugi vatikanski koncil. Papež je nato spomnil na škofovsko sinodo o novi evangelizaciji in leto vere, ki se bo začelo točno pol stoletja po odprtju koncila. Namen tega leta je spodbuditi ljudi, da bi na stežaj odprli svoja srca in svoja življenja za Jezusa Kristusa in za besede zveličanja. "Zato, dragi prijatelji, vaši molitvi izročam te pomembne cerkvene trenutke, ki smo jih poklicani živeti. Gospod pa naj nas podpira, da bi ti vsakemu izmed nas pomagali rasti v veri in ponovno odkriti Jezusa kot dragocen biser in resničen zaklad našega življenja," je povabil sveti oče v svojem nagovoru zaposlenim v papeški poletni rezidenci v Castel Gandolfu.

K duhovni bližini je Benedikt XVI. povabil tudi na srečanju s tamkajšnjo mestno skupnostjo. Obenem je izrazil svojo hvaležnost in zbrane spodbudil, naj še naprej z zaupanjem in veseljem delajo za Kristusa in evangelij. Dejal je, da je bil čas, ki ga je preživel v njihovem domačem kraju, zanj "obdobje študija, molitve in počitka". V preteklih mesecih je v Castel Gandolfu z občudovanjem opazoval marljivost in pozornost vseh, ki so mu zagotavljali gostoljubnost, ter tudi svojih sodelavcev, gostov in romarjev, ki so prispeli, da bi se srečali z njim. "Bog naj vam vsem povrne z obilnimi nebeškimi darovi in naj varuje vas ter vaše družine," je še dejal in sklenil, da je najboljši način spominjanja molitev. "Jaz ne bom opustil molitve za vas in vaše namene. In zaupam, da boste prav tako storili tudi vi."

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv) Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv)

Ne želim si, da Downovega sindroma ne bi imel

Na Pohodu za življenje je pričevala nogometašica, ki je tudi najboljša strelka prve slovenske ženske nogometne lige. Vendar pa izjemna 23-letnica ni zgolj 'kraljica strelk', temveč je tudi vzorna ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...