Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež se poslavlja od Castel Gandolfa

Svet | 30.09.2012, 00:30

Papež Benedikt XVI. se v teh dneh poslavlja od Castel Gandolfa, kjer je preživljal poletni oddih. V preteklih dneh se je srečal z mestno skupnostjo in zaposlenimi v apostolski palači, opoldne bo od tam nagovoril še romarje pred molitvijo Angelovega češčenja.

Zaposlenim v apostolski palači je sveti oče med drugim dejal: "Na tem svetu vse mine. Vsaka stvar, ki se začne, tudi najbolj pozitivna in najlepša, neizogibno s seboj prinese tudi svoj zaključek. Tako je tudi z vedrim in mirnim časom, ki sem ga preživel tu, z vami, v lepem okolju Castel Gandolfa, kjer sem spet lahko vdihoval družinsko in prisrčno vzdušje." Vsem se je zahvalil za njihovo velikodušno delo. "Gospod, ki je bogat v dobroti, naj vas blagoslovi in varuje v svoji ljubezni," je dodal. Benedikt XVI. je ob tem spomnil še na nekaj pomenljivih dogodkov, ki njega in tudi vso vesoljno Cerkev čakajo v kratkem. Omenil je svoj skorajšnji obisk Loreta, s katerim bo zaznamoval obletnico romanja blaženega Janeza XXIII., ki je pred 50 leti v omenjenem kraju Marijini priprošnji izročil drugi vatikanski koncil. Papež je nato spomnil na škofovsko sinodo o novi evangelizaciji in leto vere, ki se bo začelo točno pol stoletja po odprtju koncila. Namen tega leta je spodbuditi ljudi, da bi na stežaj odprli svoja srca in svoja življenja za Jezusa Kristusa in za besede zveličanja. "Zato, dragi prijatelji, vaši molitvi izročam te pomembne cerkvene trenutke, ki smo jih poklicani živeti. Gospod pa naj nas podpira, da bi ti vsakemu izmed nas pomagali rasti v veri in ponovno odkriti Jezusa kot dragocen biser in resničen zaklad našega življenja," je povabil sveti oče v svojem nagovoru zaposlenim v papeški poletni rezidenci v Castel Gandolfu.

K duhovni bližini je Benedikt XVI. povabil tudi na srečanju s tamkajšnjo mestno skupnostjo. Obenem je izrazil svojo hvaležnost in zbrane spodbudil, naj še naprej z zaupanjem in veseljem delajo za Kristusa in evangelij. Dejal je, da je bil čas, ki ga je preživel v njihovem domačem kraju, zanj "obdobje študija, molitve in počitka". V preteklih mesecih je v Castel Gandolfu z občudovanjem opazoval marljivost in pozornost vseh, ki so mu zagotavljali gostoljubnost, ter tudi svojih sodelavcev, gostov in romarjev, ki so prispeli, da bi se srečali z njim. "Bog naj vam vsem povrne z obilnimi nebeškimi darovi in naj varuje vas ter vaše družine," je še dejal in sklenil, da je najboljši način spominjanja molitev. "Jaz ne bom opustil molitve za vas in vaše namene. In zaupam, da boste prav tako storili tudi vi."

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...