Jure SešekJure Sešek
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Kristjani v Evropi preganjani?

Cerkev po svetu | 27.09.2012, 15:43

V St. Gallnu v Švici bo od danes do nedelje redno letno plenarno zasedanje Sveta evropskih škofovskih konferenc. V imenu Slovenske škofovske konference se ga bo udeležil celjski škof Stanislav Lipovšek.

Na štiridnevnem srečanju bodo škofje in drugi povabljeni razpravljali o novi evangelizaciji, o aktualnih težavah sodobne evropske družbe, kristjanofobiji v Evropski uniji in po svetu ter o verski svobodi. Že nekaj časa v tem okviru deluje Opazovalnica za primere verske diskriminacije in nestrpnosti do kristjanov v Evropi. Osredotoča se na Evropsko unijo in države pristopnice.

V Evropi namreč prihaja do manj opaznih oblik nasilja nad kristjani, ki pa jih zato ni nič manj kot drugje po svetu. Omenjena opazovalnica torej te pojave zbira in jih posreduje naprej ustanovam Evropske unije, Svetu Evrope, Združenim narodom in verskim ustanovam. Namen zagotavljanja teh informacij je pomagati, da bi ustanove sprejele ustrezne ukrepe znotraj pristojnosti na svojem področju. Dalje želi ta opazovalnica spodbuditi kristjane, ki so žrtve nestrpnosti in zapostavljanja, da bi povedali svojo zgodbo. To naj bi tudi preprečevalo nadaljnje primere. Tiskovni predstavnik tajništva Sveta evropskih škofovskih konferenc dr. Thierry Bonaventura je za Radio Vatikan povedal, da je v zadnjih letih škofje vse več razpravljajo o tej tematiki. "V Evropi namreč opažamo nov pojav, da so kristjani diskriminirani prav zaradi njihove vere. Ne moremo sicer govoriti o preganjanju kristjanov v Evropi, ampak le-to na subtilen način vstopa tudi v zakonodajo, po drugi strani pa še bolj vidimo, da ta diskriminacija vstopa v miselnosti ljudi. Gre za nov pojav, ki kaže na to, da krščanska Evropa na nek način postavlja na stran svoje državljane, ki so kristjani," je še dodal Bonaventura.

Cerkev po svetu
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...