Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež med mašo v Bejrutu (foto: Rome Reports)
Papež med mašo v Bejrutu

VIDEO: Papež v Libanonu pozval k miru in prekinitvi nasilja

Svet | 16.09.2012, 18:16

Papež Benedikt XVI. je danes sklenil svoj tridnevni obisk Libanona. Med dopoldansko sveto mašo, ki se je udeležilo več kot 350.000 vernikov, je patriarhom, škofom in vernikom izročil posinodalno apostolsko spodbudo za Cerkev na Bližnjem vzhodu. Podpis in izročitev omenjenega dokumenta je bil tudi osrednji namen njegovega potovanja v deželi ceder. V nagovoru pred izročitvijo te programske listine je sveti oče poudaril, da bi moral prav vsak kristjan najti svoje poslanstvo v Cerkvi in družbi. Po molitvi angelovega češčenja pa dejal, da kdor hoče graditi mir, "ne sme več v drugem videti zlo, ki ga je treba odstraniti".

Papež je v petek zvečer po slavnostnem sprejemu na letališču v mestu Harisa podpisal posinodalno apostolsko spodbudo za Cerkve na Bližnjem vzhodu. Med glavnimi dogodki včerajšnjega dne pa je bilo srečanje s predstavniki različnih religij ter nagovor visokim predstavnikom države in javnega življenja. Sinoči  se je papež na trgu pred maronitskim patriarhatom srečal še z mladimi iz Libanona in okoliških držav. Doživel je navdušeno dobrodošlico.

Danes dopoldne je Benedikt XVI. v Bejrutu daroval sveto mašo, med katero je škofom izročil posinodalno apostolsko spodbudo za Bližnji vzhod. To je bil vrhunec apostolskega potovanja v Libanon. Zatem je z verniki molil Angelovo češčenje. Popoldne je bilo na programu še ekumensko srečanje na sedežu sirskega katoliškega patriarhata v Charfetu, temu pa je sledil odhod z bejrutskega letališča. V sklepnem nagovoru je papež dejal, da je v dneh njegovega obiska „arabski svet in ves ostali svet lahko v teh razburkanih časih videl kristjane in muslimane skupaj obhajati mir”.

Papež: Kdor hoče graditi mir, ne sme več v drugem videti zlo, ki ga je treba odstraniti

Papež Benedikt XVI. med verniki
Papež Benedikt XVI. med verniki © CTV
Ob deseti uri po krajevnem času je papež Benedikt XVI. v mestnem središču Waterfront v Bejrutu daroval sveto mašo. Nepregledna množica ljudi je pri njej sodelovala z resnobno zbranostjo in z opazno poglobljenostjo v obhajanje osrednje skrivnosti krščanske vere. Uravnoteženo sodelovanje tako ženskih kot moških predstavnikov v posameznih trenutkih bogoslužja, so sredi islamskega sveta mnogi lahko dojeli kot nevsiljivo pričevanje vloge ženske v občestvu katoliške Cerkve.

Med slovesnim evharističnim bogoslužjem je papež Benedikt XVI. temeljno sporočilo naslonil na odlomke iz Svetega pisma, ki jih slišimo na današnjo 24. nedeljo med letom. Govorijo o sprejetju križa in o veri, ki se kaže v delih. Cerkev in v njej vsak kristjan je – po besedah svetega očeta - poklican k služenju, kot je služil Jezus: zastonj in vsakomur brez razlike. Takšno služenje pravičnosti in miru je temeljna nuja zlasti v okolju, kjer je nasilje s svojimi rušilnimi posledicami nenehno prisotno. Povabilo upodabljati svoje življenje po Jezusovem, ki je postal služabnik vsem za življenje sveta je lahko seglo v globino src vseh poslušalcev.

Ob koncu svete maše in po izročitvi po-sinodalnega dokumenta je papež Benedikt XVI. vso nepregledno množico spomnil na prisotnost Božje Matere Marije ob kateri se zbirajo tako kristjani kot muslimani. Povabil je, naj se nanjo obračajo z željo, da pri Božjem Sinu izprosi dar miru in to zlasti za prebivalce Sirije in bližnjih dežel. Spomnil je na trpljenje, ki ga povzročajo spopadi in nasilje. Hrup orožja se še vedno sliši in prav tako kriki vdov in sirot. Nasilje in sovraštvo preplavljata življenje, žene in otroci pa so njegove prve žrtve. „Zakaj toliko grozot? Čemu toliko mrtvih?“ je sveti oče zastavil vprašanje in nato dejal: „Obračam se na mednarodno skupnost! Pozivam arabske dežele, naj kot bratje predlagajo izvedljive rešitve, ki bodo spoštovale dostojanstvo vsake človeške osebe, njene pravice in njeno vero! Kdor hoče graditi mir, ne sme več v drugem videti zlo, ki ga je treba odstraniti.“ Nato je nadaljeval: „Ni lahko v drugem videti osebo, ki jo je treba spoštovati in ljubiti. To pa je vendarle potrebno storiti, če hočemo graditi mir, če si želimo bratstvo. Naj Bog podeli vaši deželi, Siriji in Bližnjemu Vzhodu dar miru v srcih, naj utihne orožje in preneha vsakršno nasilje! O, da bi ljudje zmogli dojeti, da so vsi bratje!“

Nato je sveti oče spomnil, da naša Mati Marija razume naše skrbi in potrebe. Skupaj z ostalimi pastirji krajevne Cerkve je Bližnji Vzhod izročil njenemu materinskemu varstvu. Povabil je k spreobrnjenju, da bi z Božjo pomočjo mogli z vnemo delati za gradnjo miru. Ta je potreben za složno življenje med brati, kakršno koli je že njihovo poreklo in versko prepričanje.S tem je sveti oče v nekaj besedah povzel temeljno sporočilo svojega apostolskega potovanje v Libanon.

Papež ob predaji posinodalne spodbude: Vsak naj v njej najde novo veselje

Dopoldanska sveta maša je bila po papeževih besedah priložnost, da so se Bogu skupaj zahvalili za sinodo, ki je potekala pred dvema letoma z naslovom: Katoliška Cerkev na Bližnjem vzhodu: občestvo in pričevanje. Potem ko je apostolsko posinodalno spodbudo podpisal že v petek, jo je danes dopoldne izročil vsem vernikom. Zdaj bodo imeli priložnost, da jo preučijo in poglobijo. Vsak, tako duhovnik kot laik, naj bi namreč v njej našel novo veselje, da bi v polnosti živel svoje poslanstvo, je poudaril sveti oče.

Dokument pa naj bi jih tudi opogumil in utrdil, da bodo ursničili sporočilo skupnosti in pričevanja. “Dragi bratje in sestre iz Libaniona in Bližnjega vzhoda, želim, da bi bila ta spodbuda vodilo na različnih poteh, po katerih pred vami hodi Kristus”, je dejal papež. Ob tem je zaželel, da bi se v njihovih deželah utrdila vera, upanje in ljubezen ter da bo vsaka skupnost verodostojno pričevala za troedinega Boga, ki je postal blizu človeku. Cerkev na Bližnjem vzhodu naj bi črpala iz Odrešenja, ki se je uresničilo prav v teh deželah. “Napreduj po sledeh tvojih očetov v veri, ki so z vztrajnostjo in zvestobo odprli pot odgovora človeštva na Božje razodetje!”, je dejal sveti oče. Vzor naj bi Cerkev našla v številnih svetnikih, bratsko občestvo pa naj jim bo opora v vsakdanjem življenju in znamenje vesoljnega bratstva, ki ga je prišel ustanovit Jezus. Zaželel jim je še, da bi danes in vedno živeli evangelij, ki je nastajal prav na tem območju.

Že v petek pa je ob podpisu apostolske spodbude za Cerkev na Bližnjem Vzhodu o njenem namenu takole povedal: „Spodbuda s svojo svetopisemsko in pastoralno usmeritvijo, s klicem k liturgični in katehetski prenovi ter spozivom k dialogu kaže pot do temeljne poklicanosti: slediti Jezusu tudi v težkih in bolečih okoliščinah, zaradi katerih lahko v skušnjavi pozabimo na svetost križa.“

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...