Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Muslimani med molitvijo v mošeji (foto: Wikipedia)
Muslimani med molitvijo v mošeji

Papež poslal sporočilo muslimanom ob koncu ramadana

Svet | 19.08.2012, 00:30

Del več kot milijarde muslimanov po svetu, med drugim tudi v Sloveniji, končuje ramadan. To je sveti mesec, v katerem verniki izpolnjujejo dolžnost posta in se posvečajo razmišljanju o življenju. Ob koncu ramadana je muslimanom sporočilo poslal tudi Vatikan. V njem je poudaril pomen vzgoje mladih muslimanov in kristjanov za pravičnost in mir. Povabil jih je, naj gojijo svobodo in resnico ter prek njih gradijo kulturo, ki spoštuje pravice in dostojanstvo vsakega človeka.

Pod sporočilo Svetega sedeža muslimanom ob koncu svetega meseca se je podpisal predsednik papeškega sveta za medverski dialog, kardinal Jean Louis Taurán. Najprej je spomnil, da je vzgoja naloga staršev, a tudi izobraževalnih ustanov, odgovornih za versko, kulturno, socialno in ekonomsko življenje ter medijev. Kot je opozoril, je pomagati otrokom in mladim, da odkrijejo in razvijejo darove, ki jim jih je zaupal Stvarnik, ter sklenejo odgovorne medčloveške odnose, lepa, a tudi zelo težka naloga, ki potrebuje pristne pričevalce, kar je pred kratkim dejal tudi sveti oče.

Sporočilo papeškega sveta za medverski dialog tudi poudarja, da postaja v nemirnem svetu, v katerem živimo, vse nujnejša vzgoja za mir. Kot pojasnjuje, moramo pri tem razumeti pravo bistvo miru. To pomeni, da ga ne moremo omejiti le na odsotnost vojne ali ravnotežje med nasprotujočimi silami, saj gre za Božji dar in človeško delo, ki ga moramo neprestano graditi. Mir je sad pravičnosti in posledica ljubezni. Kot še piše, je pomembno, da so verniki vedno dejavni znotraj skupnosti, ki jim pripadajo. Ko udejanjajo sočutje, solidarnost, sodelovanje in bratstvo, lahko namreč učinkovito prispevajo k dojemanju velikih izzivov zdajšnjega trenutka.

Kardinal Taurán se je obrnil tudi na mlade muslimane in kristjane. Povabil jih je k potrpežljivosti in vztrajnosti, ki sta potrebni za uresničevanje idealov pravičnosti in miru ter svobode in resnice. Posvaril jih je pred zatekanjem k dvomljivim dogovorom, varljivim bližnjicam in sredstvom, ki ne spoštujejo človeške osebe. Samo možje in žene, ki bodo iskreno prepričani v te zahteve, bodo zmogli zgraditi družbo, v kateri bosta pravičnost in mir postala resničnost.

Vir: Katoliška Cerkev

Svet, Cerkev po svetu
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...