Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Danes goduje eden največjih Marijinih častilcev sv. Maksimiljan Kolbe

Cerkev na Slovenskem | 14.08.2012, 06:41

Sv. Maksimilijan Kolbe je eden največjih častilcev Brezmadežne. Preko nje in z njo je hotel ves svet pridobiti in posvetiti za Kristusa, so zapisali na spletni strani minoriti.rkc.si.

Kot so še zapisali je sv. Maksimiljan neprestano ponavljal: „Brezmadežna je najkrajša pot do Kristusa. Je orožje, s katerim se osvaja za Kristusa, je sredstvo, da se dušam daje Kristus.“ Sam pravi, da se je o Brezmadežni več naučil pri molitvi kakor z branjem, več kleče, kakor pa z listanjem po knjigah. 17. septembra 1917 je skupaj s sedmimi brati ustanovil zvezo - Vojsko brezmadežne. Kaj je bil povod? Čutil je krizo propadanja reda, zato je dejal: „Obnoviti se ali propasti!“.

Prav tako pa se je srečal s prostozidarstvom, svobodomiselnim gibanjem, ki se je bojevalo zoper Boga in Cerkev. Vitezi Brezmadežne morajo zanj biti junaki, in če je potrebno, mučenci pokorščine. V tej točki je bil oče Maksimilijan neizprosen. Kdor ne uboga, ne zasluži, da bi bil v službi nje, katere največja odlika je v tem, da je vedno „dekla Gospodova“. Zanjo je dejal, da je „najkrajša pot do Boga“. Marijin vitez Maksimilijan Kolbe, ki je deloval tudi na Japonskem v Indiji in na Malaviju je bil žrtev nacionalističnega preganjanja in je dal svoje življenje za vero. Februarja 1941 je bil ujet, zaprt in mučen ter poslan v koncentracijsko taborišče Auschwitz, kjer je opravljal najtežja in najbolj umazana dela, do dne, ko se je javil, da zasede mesto v bunkerju smrti namesto družinskega očeta. Skupaj s sojetniki je zadnje ure svojega življenja preživel ob pesmi in molitvi. 14. avgusta 1941 so mu, edinemu preživelemu, vbrizgali strup, da je umrl.

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...