Nuncij Juliusz Janusz (foto: Izidor Šček)
Nuncij Juliusz Janusz

Apostolska nunciatura o nadškofu Uranu

Slovenija | 08.08.2012, 16:34

V zvezi z informacijami, ki so se v medijih pojavile v povezavi z upokojenim ljubljanskim nadškofom njegovo ekscelenco msgr. Alojzom Uranom, se je danes vendarle oglasila Apostolska nunciatura v Republiki Sloveniji. Kot je zapisala, se ji zdi primerno ob tej priložnosti dati izjavo, ki jo v nadaljevanju tudi v celoti objavljamo.

Njegova ekscelenca msgr. Alojz Uran se je po odpovedi svoji službi, ki jo je sveti oče sprejel 29. novembra 2009, s Kongregacijo za škofe dogovoril za umik iz Slovenije.

Po tem ukrepu mora nadškof Uran med drugim vsakokrat, ko bi potreboval zdravniško pomoč v Sloveniji, obvestiti Kongregacijo za škofe, da mu da dovoljenje za vrnitev v domovino za čas, potreben za zdravljenje.

Znano je, da je njegova ekscelenca Uran v skladu s temi odredbami preživel določen čas v Sveti deželi.

Zaradi sedanjega zdravstvenega stanja njegova ekscelenca msgr. Uran ne more bivati v tujini. Želimo si, da se njegovo zdravstveno stanje hitro izboljša in bo lahko izpolnjeval svoje obveznosti.

Apostolska nunciatura v Republiki Sloveniji

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...