Maja MorelaMaja Morela
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Sveta Gora pri Gorici (foto: Wikipedia)
Sveta Gora pri Gorici

Gasilci ukrotili požar na Sveti gori

| 04.08.2012, 15:34

Požar, ki se je pred dvema dnevoma vnel na težko dostopnem terenu na Sveti gori pri Novi Gorici, so gasilci pogasili. Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan pravi, da ni več videti niti dima, a domača gasilska društva še pregledujejo in čistijo pogorišča ter uničujejo žarišča. Zgorelo je od 80 do 90 hektarov gozda.

V minulih dneh so je pri gašenju pomagal helikopter Slovenske vojske ter italijanski helikopter in letalo canadier. Ponoči je pogorišče varovalo približno 70 gasilcev, na terenu bodo toliko časa, kot bo potrebno. Pogorišče je namreč obsežno, teren pa slabo prehoden oziroma težko dostopen. Kot je povedal Šestan, gasilci lahko stražijo še v prihodnjih dneh. Ob tem je opozoril, da je potreben skrben pregled pogorišča, saj so žarišča lahko med borovimi iglicami in v tleh.

Gašenje je na težko dostopnem terenu oteževala velika nevarnost eksplozij zaradi tam ležečih eksplozivnih teles še iz časa prve svetovne vojne. Z ohlajevanjem pogorišča je nevarnost eksplozij manjša.

Nekateri mediji so poročali, da je za požar skorajda zagotovo kriv človeški faktor, vendar uradno vzrok požara še ni znan.

Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.

Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO) Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO)

Na Rakovniku praznik župnije in salezijanske skupnosti

Praznovanje 100. obletnice posvetitve župnijske in romarske cerkve Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani zaznamuje dogajanje, v ospredju katerega sta vzgoja za salezijanske vrednote, krepitev ...