V Castel Gandolfu bavarski večer za papeža

Svet | 04.08.2012, 09:30

V vatikanski baziliki se bodo pri sveti maši zbrali nemški romarji, ki so včeraj v Castel Gandolfu obiskali papeža. Približno tisoč vernikov iz nadškofije München-Freising je Benediktu XVI. pripravilo tradicionalni bavarski večer.

Šlo je za darilo svetemu očetu ob njegovem 85. rojstnem dnevu, ki ga je praznoval 16. aprila. Med romarji iz njegove rodne škofije so številne folklorne skupine, ki so za sinočnjo prireditev na notranjem dvorišču apostolske palače v papeževi letni rezidenci pripravile različne glasbene in plesne nastope.

Benedikt XVI. je bil obiska in bavarskega večera zelo vesel. V zahvali možem, ženam in otrokom, ki so se v pisanih nošah zbrali ob njem, je dejal, da so ga narodne pesmi in melodija bavarskega jezika znova odpeljali v domovino. "Slišali in videli smo lahko, da je bavarska kultura zelo vesela. Ni ne nesramna in hrupna, ampak prežeta z radostjo, ki se rodi iz notranjega sprejemanja sveta, iz notranjega "da" življenju, ki je "da" veselju. Temelji na dejstvu, da smo v harmoniji s Stvarstvom, da smo v harmoniji s samim Stvarnikom, zato vemo, kako dobro je biti človek. Priznati moramo, da je Bog Bavarcem to zelo olajšal. Podaril nam je tako lepo deželo, da ni težko prepoznati, kako je Bog dober in kako srečni smo lahko. Hkrati je omogočil ljudem, ki tam živijo, da prek svojega "da" to še izpopolnijo. Prek kulture, vere, radosti, pesmi, glasbe in umetnosti je ta dežela postala tako lepa, kot je želel Stvarnik. A tega ni mogel uresničiti sam, pomagal mu je lahko človek. Morda se nekateri sprašujejo, ali je prav, da smo srečni, medtem ko je svet poln trpljenja, ko je na njem toliko teme in bolečine. Odgovor je lahko le "da". Reči "ne" veselju ne koristi nikomur, svet tako postaja le še temnejši. Tisti, ki ne znajo ljubiti, ne morejo prinašati ljubezni ostalim, ne morejo jim pomagati, ne morejo biti glasniki miru." Sveti oče je vse zbrane spodbudil, naj prinašajo veselje ostalim ljudem, zavračajo zlo ter naj bodo služabniki miru in sprave.

Bavarski večer v Castel Gandolfu
Bavarski večer v Castel Gandolfu © CTV

Sveto mašo v baziliki svetega Petra bo danes daroval nadškof Münchna in Freisinga, kardinal Reinhard Marx, ki vodi nemške vernike. V predhodnem sporočilu je pojasnil, da je namen njihovega romanja izraziti bližino svetemu očetu. S svojim nastopom so želeli zanj poustvariti ozračje njegovega rodnega kraja. "Za nas je veliko veselje in neizmerna čast," je dejal kardinal Marx, "da smo lahko organizirali ta bavarski večer za papeža." Njegovo ljubezen do Bavarske je po nadškofovem prepričanju mogoče zaznati še zdaj, po sedmih letih njegovega pontifikata. Mnogi romarji se tudi še spominjajo srečanj z njim. Joseph Ratzinger je namreč velik del svojega otroštva in mladosti preživel v nadškofiji München-Freising, tam je pozneje deloval tudi kot duhovnik. Včerajšnji večer je bilo darilo in hkrati znamenje zahvale Benediktu XVI. za njegovo ljubezen do Bavarske in tamkajšnjega prebivalstva.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...