Policija poziva k previdnosti in strpnosti na cestah

Slovenija | 03.08.2012, 20:18

Pred nami je vroč konec tedna, kar se bo gotovo poznalo tudi na cestah. Pričakujemo lahko povečan promet predvsem proti Obali in mejnim prehodom s Hrvaško. Tako prometno-informacijski center kot policija opozarjata na previdnost in strpnost. Na policiji so ob tem opozorili še, da se je v zadnjem času povečalo število prometnih nesreč, ki so zahtevale življenja motoristov.

Samo julija je v prometnih nesrečah umrlo devet motoristov. Skupaj je na naših cestah prejšnji mesec ugasnilo 14 življenj. "Stanje je izredno slabo. Ker je pred nami še ves avgust, bi radi opozorili motoriste in ostale udeležence v cestnem prometu, naj se ravnajo po cestnoprometnih predpisih," je povedal Ivan Kapun z generalne policijske uprave.

Glavni razlog prometnih nesreč, ki jih zakrivijo motoristi, po njegovih besedah ostaja hitrost. A kot je dodal, več kot 40 odstotkov prometnih nesreč, v katere so vpleteni motoristi, zakrivijo ostali udeleženci. "Vožnja z motornim kolesom je dinamična, z motornim kolesom lahko hitreje spreminjamo smer vožnje kot z osebnim avtomobilom. Zato se dogaja, da jih spregledamo ali izsilimo, kar lahko pripelje do najhujših posledic." Motoristi morajo torej imeti dobro opremo in prilagoditi hitrost, ostali udeleženci pa jih morajo upoštevati kot enakopravne v cestnem prometu. Večino nesreč lahko namreč po Kapunovih besedah preprečimo z odgovornim vedenjem, s strpnostjo in predvidevanjem.

Predstavnica javne agencije za varnost prometa Vesna Marinko je medtem opozorila, da se stanje na cestah v času turistične sezone praviloma celo poslabša zaradi visokih temperatur in večje gostote prometa. Najbolj ranljivi in ogroženi so vozniki motornih koles in koles z motorjem. "Vozniki enoslednih motornih vozil so bili letos udeleženi kar v 634 prometnih nesrečah, umrlo pa jih je 18. Pri tem je zaskrbljujoče, da delež umrlih motoristov v skupnem številu vseh umrlih v prometnih nesrečah predstavlja kar 30 odstotkov," je dejala.

Na slovenskih cestah je letos umrlo 62 oseb, v enakem obdobju lani 78. A zaskrbljujoče je to, da se je prometna varnost precej poslabšala prav v zadnjih dveh mesecih.

Slovenija
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...