Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Sveta Gora pri Gorici (foto: Wikipedia)
Sveta Gora pri Gorici

Požar na Sveti Gori, hiše niso ogrožene

| 03.08.2012, 12:35

Na Sveti gori pri Novi Gorici je včeraj popoldne zagorelo na težko dostopnem terenu. Požar se je ponoči zaradi vetra in prekinitve gašenja še nekoliko razširil. Zaradi gašenja je zaprta lokalna cesta Preval-Sveta Gora.

Kot je povedal vodja intervencije in poveljnik operativne enote novogoriške gasilske enote Simon Vendramin, se je požar razširil tako na južni kot tudi na severni strani. "Ponoči smo namreč iz požarišča zaradi varnosti, saj gre za zelo strm in nevaren teren, umaknili vse sile, ohranili pa jih zgolj na poteh. Danes smo z gašenjem začeli ob šesti uri zjutraj, na požarišču pa je trenutno 70 gasilcev, saj so nam na pomoč priskočili še tolminski in ajdovski gasilci," je pojasnil. Gasilcem pri gašenju požara pomaga tudi helikopter Slovenske vojske, vodja intervencije pa zagotavlja, da ta trenutek ni ogrožena nobena nepremičnina. Razvoj dogodkov je po njegovem nemogoče napovedati, saj so razmere na določenih delih terena zares nemogoče, hkrati upa, da jim bo še danes uspelo požar vsaj omejiti.

"Od spodaj navzgor je bilo videti strašno," pa je za naš radio povedal rektor svetišča na Sveti Gori pater Bogdan Knavs. "Mi zgoraj vidimo le dim, ki se tu vali," je dodal. Pater Knavs je že obiskal gasilce, zanje je zjutraj daroval tudi sveto mašo. "Gasilci so res plemenite osebe, ki žrtvujejo svoje darove, svoje talente, predvsem svoj čas in, če je treba tudi svoje življenje, da bi pomagali ostalim v stiski, zato se jim res iskreno zahvaljujem."

Dodatna nevarnost pri gašenju požara so neeksplodirana ubojna sredstva, ki tam ležijo že od prve svetovne vojne. Nekaj eksplozij so že zaznali, sinoči so gasilci našli topovsko granato kalibra 65 milimetrov, težko 4,5 kilograma, italijanske izdelave. Iz uprave za zaščito in reševanje so sporočili, da sta pripadnika državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi granato že odstranila in jo shranila na varno. "Upam, da so te mine že toliko stare, izrabljene, da ne bo prišlo do česa hujšega," je še dejal pater Knavs in obenem povabil k molitvi.

Evharistija (photo: Pixabay) Evharistija (photo: Pixabay)

Telovo: Bog, ki je želel ostati med nami

»Skrivnost današnjega praznika je skrivnost Boga, ki je želel ostati med nami. Če bi kristjana ob polnoči zbudili in ga vprašali, kaj je evharistija, kaj je sveta maša – bi moral znati odgovoriti, ...

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO) Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO)

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic: O veri brez sramu

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic sta kristjana in javni osebnosti, ki želita s svojimi t.i. talk showi prebujati Slovenijo in ljudi spodbujati k osebnemu razmišljanju o veri, vesti in pogumu.

 (photo: Rok Mihevc)  (photo: Rok Mihevc)

Ritem srca 2024 - reportaža

Petkov večer je tokrat prinesel reportažo iz letošnjega festivala Ritem srca. Prečesali smo dogajanje po dolgem in počez, slišali pogovore z gosti, nastopajočimi, organizatorji, obiskovalci. Na ...

Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc) Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc)

Vse informacije na enem mestu

Dolgoletna želja se je uresničila. Vsem, ki se želijo vrniti v Slovenijo, se priseliti ali sodelovati s Slovenijo, ni več treba “od okenca do okenca”. Informacije finančne uprave, centrov za ...