Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Porciunkula Asisi (foto: p. Robert Bahčič)
Porciunkula Asisi

Obhajamo praznik Marije Angelske ali Porciunkulo

Slovenija | 02.08.2012, 11:23

Na cerkvenih koledarjih zasledimo, da je 2. avgust god svetega Evzebija ter še nekaterih svetnikov in blaženih, zraven pa je pripisana Porciunkula. To ni svetnica, ampak cerkvica v baziliki svete Marije Angelske v Assisiju. Zato tam danes obhajajo slovesni praznik zavetnice svetišča. Praznik imajo tudi vse župnije in samostanske cerkve, za katere skrbijo Frančiškovi sinovi in hčere: frančiškani, minoriti in kapucini, sestre klarise ter redovne skupnosti, ki so izšle iz tretjega reda. V Cerkvi na Slovenskem je ta dan po običaju romarski shod pri kapucinih v Celju, Krškem in Vipavskem križu.

V Assisiju so se na praznik pripravili s sinočnjimi slovesnimi večernicami, ki jih je vodil tamkajšnji škof, sledila je procesija z molitvijo in petjem, ki jo je vodil kustos samostana pri Mariji Angelski.

Slovesne večernice pred Porciunkulo
Slovesne večernice pred Porciunkulo © p. Robert Bahčič

Porciunkula se imenuje majhna cerkvica, v kateri je Frančišek Asiški večkrat molil in v njej spoznal, da ga Bog pošilja popravljat živo Cerkev, ki je v tistem času razpadala, ne le zapuščeno svetišče, kamor je zahajal. Cerkvica je bila takrat v lasti benediktincev. Prosil jih je, da bi smel skrbeti zanjo in jo uporabljati. Majhna Marijina kapela je postala središče Frančiškove redovne skupnosti. Ko so jo bratje dokončno popravili oziroma predelali, je Frančišek od papeža izprosil, da so ob njeni posvetitvi vsi obiskovalci „porciunkule“- tega majhnega delčka - lahko prejeli popolni odpustek. Odpustek so pozneje dobili tudi na vse obletnice posvečenja. Od konca 14. stoletja so papeži predpravico porcijunkulskega odpustka začeli podeljevati tudi drugim cerkvam, ki so jih upravljali Frančiškovi bratje.

Procesija z lučkami pred praznikom
Procesija z lučkami pred praznikom © p. Robert Bahčič

2. avgusta - na praznik posvetitve svetišča Marije Angelske - verniki tudi v naših krajih romajo med drugim v kapucinske cerkve in tam prejmejo popolni odpustek. Danes bo slovesno predvsem v cerkvi svete Cecilije v Celju. Prvo romarsko mašo je imel provincial kapucinov brat Štefan Kožuh, drugo pa škof ordinarij Stanislav Lipovšek. Romarske maše se vrstijo tudi v Krškem in Vipavskem Križu.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...