Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Porciunkula Asisi (foto: p. Robert Bahčič)
Porciunkula Asisi

Obhajamo praznik Marije Angelske ali Porciunkulo

Slovenija | 02.08.2012, 11:23

Na cerkvenih koledarjih zasledimo, da je 2. avgust god svetega Evzebija ter še nekaterih svetnikov in blaženih, zraven pa je pripisana Porciunkula. To ni svetnica, ampak cerkvica v baziliki svete Marije Angelske v Assisiju. Zato tam danes obhajajo slovesni praznik zavetnice svetišča. Praznik imajo tudi vse župnije in samostanske cerkve, za katere skrbijo Frančiškovi sinovi in hčere: frančiškani, minoriti in kapucini, sestre klarise ter redovne skupnosti, ki so izšle iz tretjega reda. V Cerkvi na Slovenskem je ta dan po običaju romarski shod pri kapucinih v Celju, Krškem in Vipavskem križu.

V Assisiju so se na praznik pripravili s sinočnjimi slovesnimi večernicami, ki jih je vodil tamkajšnji škof, sledila je procesija z molitvijo in petjem, ki jo je vodil kustos samostana pri Mariji Angelski.

Slovesne večernice pred Porciunkulo
Slovesne večernice pred Porciunkulo © p. Robert Bahčič

Porciunkula se imenuje majhna cerkvica, v kateri je Frančišek Asiški večkrat molil in v njej spoznal, da ga Bog pošilja popravljat živo Cerkev, ki je v tistem času razpadala, ne le zapuščeno svetišče, kamor je zahajal. Cerkvica je bila takrat v lasti benediktincev. Prosil jih je, da bi smel skrbeti zanjo in jo uporabljati. Majhna Marijina kapela je postala središče Frančiškove redovne skupnosti. Ko so jo bratje dokončno popravili oziroma predelali, je Frančišek od papeža izprosil, da so ob njeni posvetitvi vsi obiskovalci „porciunkule“- tega majhnega delčka - lahko prejeli popolni odpustek. Odpustek so pozneje dobili tudi na vse obletnice posvečenja. Od konca 14. stoletja so papeži predpravico porcijunkulskega odpustka začeli podeljevati tudi drugim cerkvam, ki so jih upravljali Frančiškovi bratje.

Procesija z lučkami pred praznikom
Procesija z lučkami pred praznikom © p. Robert Bahčič

2. avgusta - na praznik posvetitve svetišča Marije Angelske - verniki tudi v naših krajih romajo med drugim v kapucinske cerkve in tam prejmejo popolni odpustek. Danes bo slovesno predvsem v cerkvi svete Cecilije v Celju. Prvo romarsko mašo je imel provincial kapucinov brat Štefan Kožuh, drugo pa škof ordinarij Stanislav Lipovšek. Romarske maše se vrstijo tudi v Krškem in Vipavskem Križu.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Evharistija (photo: Pixabay) Evharistija (photo: Pixabay)

Telovo: Bog, ki je želel ostati med nami

»Skrivnost današnjega praznika je skrivnost Boga, ki je želel ostati med nami. Če bi kristjana ob polnoči zbudili in ga vprašali, kaj je evharistija, kaj je sveta maša – bi moral znati odgovoriti, ...

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO) Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO)

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic: O veri brez sramu

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic sta kristjana in javni osebnosti, ki želita s svojimi t.i. talk showi prebujati Slovenijo in ljudi spodbujati k osebnemu razmišljanju o veri, vesti in pogumu.

 (photo: Rok Mihevc)  (photo: Rok Mihevc)

Ritem srca 2024 - reportaža

Petkov večer je tokrat prinesel reportažo iz letošnjega festivala Ritem srca. Prečesali smo dogajanje po dolgem in počez, slišali pogovore z gosti, nastopajočimi, organizatorji, obiskovalci. Na ...

Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc) Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc)

Vse informacije na enem mestu

Dolgoletna želja se je uresničila. Vsem, ki se želijo vrniti v Slovenijo, se priseliti ali sodelovati s Slovenijo, ni več treba “od okenca do okenca”. Informacije finančne uprave, centrov za ...