Maja MorelaMaja Morela
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Upokojenci v domu za ostarele (foto: ARO)
Upokojenci v domu za ostarele

Letni dodatek prejelo 395.000 upokojencev

Slovenija | 31.07.2012, 18:22

Upokojenci so prejeli julijske pokojnine. Tistim, s pokojnino do 622 evrov, je bil skladno z varčevalnim zakonom izplačan tudi letni dodatek. Na pokojninskem zavodu so pojasnili, da je šlo vse po predvidevanjih.

"Letni dodatek je prejelo 395.000 upravičencev, nekaj manj kot 200.000 pa je tistih, ki ga niso dobili," je povedal generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Marijan Papež. Kot je še dodal, pri izplačilu ni bilo nikakršnih težav, tudi stranke niso veliko klicale na zavod. "V Ljubljani se je na zavodu oglasilo približno 50 strank, tako da je dan takšen, kot je ponavadi pri izplačilu dodatka ali pokojnin," je pojasnil.

Na zavodu so najprej napovedali, da bo najvišji znesek dodatka v višini skoraj 368 evrov dobilo približno 166.000 prejemnikov. "Vendar smo to izračunali brez sorazmernih delov pokojnin. Tako bo prejemnikov najvišjega dodatka približno 40.000 manj," je dejal Papež. Zavod bo po njegovih besedah za izplačilo dodatka letos skupno namenil približno 90 milijonov evrov, prihranek v primerjavi s finančnim načrtom zavoda za letos bo tako znašal približno 50 milijonov evrov.

V pravico do letošnjega letnega dodatka je že v začetku leta posegel zakon o interventnih ukrepih. Določil je, da bo višji znesek za tiste z nizkimi pokojninami znašal tako kot lani 368 evrov, nižji dodatek za upokojence z višjimi pokojninami pa 224 evrov. Po zakonu za uravnoteženje javnih financ, ki je začel veljati 31. maja, tisti s pokojninami do 414 evrov dobijo dodatek v znesku 367,95 evra, tisti s pokojnino od 414,01 do 518 evrov dodatek v višini 223,56 evra, tisti s pokojnino od 518,01 do 622 evrov pa v višini 166 evrov. Tisti, ki prejemajo več kot 622 evrov pokojnine, do letnega dodatka niso upravičeni.

Slovenija, Sociala
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.

Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO) Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO)

Na Rakovniku praznik župnije in salezijanske skupnosti

Praznovanje 100. obletnice posvetitve župnijske in romarske cerkve Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani zaznamuje dogajanje, v ospredju katerega sta vzgoja za salezijanske vrednote, krepitev ...