Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Bogoslužje na Sveti Gori. (foto: Rok Hrast)
Bogoslužje na Sveti Gori.

»Ciril in Metod nas učita živeti in ohranjati vero«

Slovenija | 08.07.2012, 14:57

Predsednik avstralske škofovske konference in nadškof v Melbournu, Denis Hart, je skupaj z upokojenim koprskim škofom Metodom Pirihom dopoldne vodil slovesno bogoslužje na Sveti Gori. Avstralski nadškof je v nagovoru opisal delo svetih Cirila in Metoda. Po njegovih besedah sta bila prava in dobra pastirja, ki sta vodila svoje ljudstvo v težkih časih na poti vere. »Ko gledamo nanju, se lahko učimo, kako naj mi danes živimo svojo vero,« je zatrdil nadškof Hart.

Kot je znano, se te dni v Sloveniji mudi nadškof Denis Hart, ordinarij v Melbournu, kjer živi močna slovenska skupnost. Preko te se je nadškof seznanil z našo domovino, zato sta ga izseljeniška duhovnika p. Ciril in Valerijan, povaila na obisk v Slovenijo. Včeraj je predsednik avstralske škofovske konference maševal na Brezjah, obiskal Bled, Novo mesto, Pleterje, Stopiče in Stično. Dopoldne pa je obiskal primorsko svetišče na Sveti Gori, kjer je skupaj s škofom Metodom Pirihom daroval sveto mašo. V pridigi je spregovoril o svetih Cirilu in Metodu.

»Bila sta zares prava in dobra pastirja, ki sta vodila svoje ljudstvo v težkih časih, bila sta prava podoba dobrega pastirja Jezusa. Izpolnila sta Božjo voljo, ki jima je bila zaupana, postala sta učitelja svojemu ljudstvu na poti vere. Svojo življenje sta jemala s korajžo in zaupanjem in vodila svoje ljudstvo k Božji besedi, h Kristusu. Bila sta zares prava branitelja mlade cerkve. V Sloveniji kot tudi v Avstraliji je težnja, da imamo vero na stranpoti. Toda zgled svetih Cirila in Metoda nas poučuje in nam daje korajžo, da vsakdan vzamemo vero zares, kajti Jezus, naš rešenik, je dal svoje življenje za nas. Cirili in Metod nista samo podoba, ki je stoletja oddaljena od nas. Kot živa oznanjevalca in branitelja vere nas vabita k edinosti naše vere v življenju in da to vero znamo zares ohranjati, živeti in tudi braniti. Vabita nas k delu, molitvi, vsemu dobremu, ki naj se razodeva v našem življenju. Včasih smo negotovi, toda ostali bomo močni v veri. Bila sta močna v veri in ljubezni do Kristusa, tako bodimo tudi mi močni v ljubezni med seboj in do našega Odrešenika, Jezusa Kristusa.«

Nadškof Hart prihaja iz melbournške nadškofje, kjer je milijon 400 tisoč katoličanov, nedeljsko bogoslužje pa obhajajo v 30 jezikih. Veliko vernikov iz te nadškofije je bilo navzočih tudi pri bogoslužju na Sveti Gori.

Škof Pirih: prednostna naloga Cerkve je postaviti vero na trdno skalo

Škof Metod Pirih je dejal, da si moramo po zgledu svetih Cirila in Metoda prizadevati, da bi gojili pravo, trdno in globoko vero. Po njegovih besedah je ena prednostnih nalog Cerkve na Slovenskem ta, da bi čim več njenih članov krščansko vero postavilo na trden temelj na skali. »Če bomo imeli tako osebno trdno vero, nas nobena težava, preizkušnja, škandal, ne mariborski, ne moralni, ne bo vrgel s tira. Ko imamo za sabo že nekaj življenjskih izkušenj, se meni zdi, da bodo v prihodnosti ostali samo tisti kristjani, ki bodo verovali iz prepričanja, ter bomo imeli osebno in trdno vero.« Škof Pirih je poudaril, da osebno verujemo tedaj, ko ne verujemo samo zaradi tega, ker so cerkvi pripadali naši starši ali sorodniki, ampak smo do prepričanja o Jezusu Kristusu prišli tudi sami. »Ko kristjani po razsvetljenju svetega Duha pridemo do osebnega spoznanja in prepričanja, da je Jezus odrešenik sveta, tedaj je naša vera postavljena na trdno skalo, tedaj jo začnemo bolj ceniti in se je ne sramujemo.« Kot je sklenil svoj nagovor, imajo službo utrjevanja vere ne le duhovniki in škofje, pač pa tudi starši, botri, različne skupine in celotno občestvo po naših župnijah. Škof Pirih je še dejal, da nam to milost lahko izprosi Svetogorska Mati Božja, torej vse tiste darove, ki so v današnjem času potrebni za prebujeno , dejavno in uspešno krščansko življenje v prihodnosti.

Delegacija iz Avstralije – nadškofa Harta spremljata p. Ciril Božič in p. Valerjan – bo popoldne obiskala še frančiškanski samostan na Kostanjevici nad Novo Gorico.

 

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.