Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Oltarna slika v baziliki Marije Pomočnice v Torinu (foto: Helena Škrlec)
Oltarna slika v baziliki Marije Pomočnice v Torinu

10. dan - Slovesna sveta maša v Torinu za konec jubilejnih počitnic Radia Ognjišče in agencije Kompas

Slovenija | 25.06.2012, 11:30

V baziliki Marije Pomočnice v Torinu, kjer je tudi grob svetega Janeza Boska, so se z zahvalno mašo sklenile jubilejne desete počitnice Radia Ognjišče in agencije Kompas. Glavni in odgovorni urednik Radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak se je vsem zahvalil za zaupanje, obenem je vse povabil na enajste počitnice, ki bodo prihodnje leto. Počitnikarji so se pri sveti maši spomnili tudi dneva državnosti, pred začetkom bogoslužja so zapeli slovensko himno.

"Na dan slovenske državnosti smo pred Marijo Pomočnico. Želimo jo prositi, da bi se v naši slovenski domovini čutili doma, da bi samostojnost, svoboda, demokracija – ne bile le besede, ampak da bi pod Marijinim varstvom vsi ustvarjali vrednote božjega otroštva, bratske povezanosti, Marijinega sinovstva in človeške blaginje," je v nagovoru po evangeliju dejal duhovnik Drago Svetko.

Kot je še dodal, je Božja Mati res Marija Pomočnica takrat, ko se odločamo za poslušnost Bogu, ker nam pri oznanjenju pokaže, da poslušnost Svetemu Duhu prinaša rešitev, da "zgodi se" po božji besedi pomeni vstop Boga na našo življenjsko pot, da nas potem božja navzočnost nosi na krilih ljubezni k sočloveku, da moremo tudi mi v povezanosti in sodelovanju ter medsebojni pomoči zapeti Magnifikat. "Ona je pomočnica vsem staršem, ki trepetajo v skrbi za svoje otroke, da jih obzirno z zgledom vodijo v božjo bližino in jih izročajo v božje varstvo. Pomočnica je vsem nam, ko nam na svatbah ob uspehih življenja tolikokrat zmanjkuje vina veselja."

Ob sklepu je Svetko dejal, da v življenju mnogokrat pademo, smo zmečkani, pohabljeni, na tleh, v umazaniji, vse to z odločitvami, ki jih sprejemamo, in okoliščinami, ki nam prihajajo na pot. "Takrat mislimo, da smo nevredni ljubezni, nevredni topline, nevredni samih sebe. Ampak, ne glede na to, kaj se je zgodilo, ali kaj se bo zgodilo z nami, nikoli ne bomo izgubili svoje resnične vrednosti! Morda v očeh nekaterih ljudi … Umazani ali čisti, zmečkani ali povsem urejeni, še vedno smo pa v božjih očeh neprecenljivi … In ravno pod plaščem Marije Pomočnice spet najdemo dom, usmiljeno ljubezen, navdih Svetega Duha in novo pot v življenje. Naj nam bo Marija Pomočnica vedno v srcu, pa bo tudi v življenju – in tam kjer smo, bo dom."

Kaj čaka Slovenijo?
Ves čas počitnic nas je spremljala slovenska zastava © Helena Škrlec

Na deset počitnic s 115 avtobusi

S sveto mašo so se sklenile jubilejne 10. radijske počitnice s turistično agencijo Kompas. S tem se je 14 avtobusov, na njih pa več kot 630 oseb, pridružilo dozdajšnjemu 101 avtobusu, ki so počitnikarje popeljali leta 2003 v Šibenik - Hrvaška, leto pozneje na Hvar - Hrvaška, nato v Novigrad - Hrvaška (2005), Bečiče pri Budvi – Črna gora (2006), Santa Suzano - Španija (2007), na Krf - Grčija (2008), v Nessebar - Bolgarija (2009), Primošten - Hrvaška (2010) in lani na Sicilijo, v Letojanni.

Slovenija, Radijski utrip, Radijske počitnice
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...