Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Pobožnost v Sveti votlini (foto: Rok Mihevc)
Pobožnost v Sveti votlini

6. dan - Izlet počitnikarjev v Segorbe

Radijski utrip | 21.06.2012, 09:00

Desete radijske počitnice so se prevesile v drugo polovico. Po dnevu, ki so ga počitnikarji vsak po svoje izkoristili, je bil na programu še en izlet. Cilj je bil kraj Segorbe, v bližini katerega leži Sveta votlina. Počitnikarji so se v tamkajšnjem svetišču ustavili v skupni molitvi rožnega venca, zapeli so tudi litanije Matere Božje. Na ta način so se pridružili molitveni in postni pobudi v domovini pred dnevom državnosti.

Segorbe je občina v gorati obalni provinci Castelló, avtonomni pokrajini v Valenciji. Župan ima sedež v nekdanji Medinacelijevi vojvodski palači. Vsako leto septembra v Segorbe pride 200 tisoč obiskovalcev, ki jih pritegnejo tamkajšnje igre in tek z biki.

Sveta maša v katedrali

Počitnikarji so se dopoldne zbrali pri sveti maši v katedrali Marijinega Vnebovzetja, ki je bila posvečena leta 1534 in razširjena leta 1795, prek mostu pa je povezana s staro škofijsko palačo. Leta 1985 je katedrala dobila status manjše bazilike. Cerkev je bila med letoma 1791 in 1795 renovirana v neoklasičnem slogu, ki skoraj popolnoma zakrije gotsko strukturo. Ladja je bila podaljšana in dodani so bili novi oltarji.

V katedrali v Segorbi so poskrbeli, da je bila sveta maša še posebej slovesna
V katedrali v Segorbi so poskrbeli, da je bila sveta maša še posebej slovesna © Rok Mihevc
Počitnikarji so napolnili katedralo v Segorbi
Počitnikarji so napolnili katedralo v Segorbi © Rok Mihevc
Klopi je bilo premalo za vse, zato so se nekateri znašli po svoje
Klopi je bilo premalo za vse, zato so se nekateri znašli po svoje © Rok Mihevc
Ubrano petje radijcev je spremljal Miha Gorše na ukulele
Ubrano petje radijcev je spremljal Miha Gorše na ukulele © Rok Mihevc
Glavni in odgovorni urednik Radia Ognjišče Franci Trstenjak je v zahvalo prejel šopek kvačkanega cvetja
Glavni in odgovorni urednik Radia Ognjišče Franci Trstenjak je v zahvalo prejel šopek kvačkanega cvetja © Rok Mihevc
Sklep slovesnega bogoslužja
Sklep slovesnega bogoslužja © Rok Mihevc

Še nekaj besed o Sveti votlini ...

Svetišče naše Gospe iz Svete votline leži 811 metrov nad morjem in je 16 kilometrov oddaljeno od kraja Segorbe. Votlina je znana že iz pradavnine. V krščanski dobi je dobila poseben pomen leta 1502, ko so našli Marijino podobo, ki ji pripisujejo mnogo čudežev. Globel, v kateri se nahaja Marijina podoba, je globoka 20 metrov in je bila nekoč znana kot Kotlova jama. V njej so iskali zavetje pastirji in njihove črede, pa tudi popotniki. Tako je bilo do 15. stoletja, ko so v njej našli Sveto Podobo, ki so jo poimenovali Devica Svete Votline. Tam so zgradili kapelo, ki je sčasoma prerasla v zdajšnje svetišče. Zadnji čudež Device iz votline je iz leta 1997, ko je žena, ki je bolehala za Parkinsonovo boleznijo, ozdravela, ko je pila vodo iz votline.

Mavčna podoba Device iz Svete votline
Mavčna podoba Device iz Svete votline © Rok Mihevc
Kapela z milostno podobo se nahaja v globeli 20 metrov pod zemeljskim površjem
Kapela z milostno podobo se nahaja v globeli 20 metrov pod zemeljskim površjem © Rok Mihevc
S pobožnostjo v Sveti votlini smo se pridružili molitveni in postni pobudi v domovini pred dnevom državnosti
S pobožnostjo v Sveti votlini smo se pridružili molitveni in postni pobudi v domovini pred dnevom državnosti © Rok Mihevc

 

Radijski utrip, Dogodki, Radijske počitnice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...