Jure SešekJure Sešek
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Mateja Subotičanec (foto: Izidor Šček)
Mateja Subotičanec

Vera v rdečih številkah

| 19.06.2012, 14:45

''Slišali ste, da je bilo rečeno: Ljubi svojega bližnjega in sovraži svojega sovražnika. Jaz pa vam pravim: Ljubíte svoje sovražnike in molíte za tiste, ki vas preganjajo, da boste postali sinovi svojega Očeta, ki je v nebesih. On namreč daje svojemu soncu, da vzhaja nad hudobnimi in dobrimi, ter pošilja dež pravičnim in krivičnim. Če namreč ljubite tiste, ki ljubijo vas, kakšno plačilo vas čaka? Mar tega ne delajo tudi cestninarji? In če pozdravljate le svoje brate, kaj delate posebnega? Mar tega ne delajo tudi pogani? Bodite torej popolni, kakor je popoln vaš nebeški Oče.«(Mt, 5 43-48)

Sprašujem se, če smo res slišali? Jezus nam pravi:"Ljubite svoje sovraznike in molite za tiste, ki vas preganjajo...

Beseda KRIZA je v zadnjem času zelo pogosto uporabljena: tako za opis finančnega stanja, gospodarskih razmer, neravnovesij in ravnosvesij na finančnih trgih, vsepovsod sama KRIZA, treba bo varčevat, zategniti pasove.....se še spominjate stabilizacije, tisti, ki se vam kolca po Jugoslaviji? Krizo doživljajo Grki in prosijo za pomoč. Tesno gre Špancem in prosijo za pomoč, Italija ima tudi finance v krizi...vsa Evropa je v krizi.

Sestanejo se ministri članic z evrom. Bo Grčija ostala znotraj, kaj bo, če gre ven? Kakšno krizo predstavlja to za dvomilijonsko pleme, ki bi moralo zaradi boleče delitve na leve in desne verjetno živeti v dveh državah. Ja, saj se bomo pojedli med seboj, še preden nas bo pokosila kriza, ki je kot vročinski val te dni zajela Evropo.

Borzni indeksi kažejo tako, te delnice se zvišajo za en odstotek: to za prihranke v moji nogavici ne pomeni nič. Odzvonilo jim je, ker smo jih zaupali ne dovolj premetenemu gospodarju. Zaradi zaupanja v cerkvene finančne stratege, se jim je rast nepričakovano ustavila. Cerkvena ekonomija je bila očitno preprosta kot plazilec, zvita pa samo kot nedolžen golob. Zdaj pa imamo ogromno jeznih na Cerkev!

In iz te jeze se kuha samo nova kriza. Spet kriza.

Ampak prava kriza sploh ni ta, ki nas zasipa prek medijev. Resnična, prava in globoka kriza je tiha, skrita in odločena, da pokonča človeka. Kdo je, ki nam pravi: LJUBITE SVOJE SOVRAŽNIKE?

Joj, kako je to težko. Ali nemara ni pretežko ljubiti nekoga, ki ti nakoplje na glavo trpljenje, pa ne le tebi, še tvojim otrokom in njihovim potomcem. Kako boš ljubil takega človeka in molil zanj?

Kako boš ljubil duhovnike, ki namesto da bi svoje življenje posvetili Bogu, kalkulirajo in preračunavajo naložbe v ''dobro''svojih vernikov pri tem pa prezrejo neizprosno jasnost evangelija: »Ne nabirajte si zakladov na zemlji, kjer uničujeta molj in rja in kjer tatovi vlamljajo in kradejo; nabirajte pa si zaklade v nebesih, kjer jih ne uničujeta ne molj ne rja in kjer tatovi ne vlamljajo in ne kradejo. Kjer je namreč tvoj zaklad, tam bo tudi tvoje srce.«

In kje je Vaše srce? Potopljeno v krizo tega sveta?

 

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...