Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar

Papež s kardinali ponovno o uhajanju zaupnih dokumentov

Cerkev po svetu | 26.06.2012, 10:57

Papež Benedikt XVI. se je konec tedna udeležil srečanja z voditelji vseh vatikanskih dikasterijev. Nato pa se sestal še z nekaterimi kardinali, in sicer s sydneyskim nadškofom Georgom Pellom, prefektom Kongregacije za škofe Marcom Ouelletom, upokojenim prefektom Kongregacije za evangelizacijo narodov Jozefom Tomkom, predsednikom Papeškega sveta za medverski dialog Jean-Louisom Tauranom in upokojenim vikarjem rimske škofije Camillom Ruiniem.

Tiskovni predstavnik Svetega sedeža p. Federico Lombardi je o srečanjih zatrdil, da papež zaradi razmer, ki so nastale zaradi širjenja zaupnih dokumentov, nadaljuje pogovore z osebami, ki z njim delijo odgovornost za vodenje Cerkve. Papež se je pred tem že srečal s kardinalsko komisijo, ki pod vodstvom kardinala Juliana Herranza raziskuje te primere, da bi se seznanil s potekom dela.

Po Lombardijevih besedah je srečanje voditeljev dikasterijev, ki se ga je udeležil tudi papež, bilo namenjeno vprašanjem dobrega koordiniranja dela v kuriji, kar je danes še posebej pomembno in potrebno za učinkovito pričevanje o povezanosti kurije. Sveti oče se želi srečati tudi z nekaterimi kardinali, ki s svojimi mnogimi in raznolikimi izkušnjami v služenju Cerkvi, tako na ravni Rima kot na mednarodni ravni, lahko prispevajo k ponovni vzpostavitvi vedrega in zaupnega ozračja pri služenju rimski kuriji.

P. Lombardi je še dodal, da bo Benedikt XVI. v prihodnjih dneh nadaljeval pogovore in premišljevanja ter izkoristil tudi prihod mnogih pastirjev v Rim na praznik svetih Petra in Pavla. Ta je tudi priložnost, ko se cerkvena skupnost lahko čuti povezana s papežem v molitvi, služenju in pričevanju vere za človeštvo našega časa.

Vir: Radio Vatikan

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...