Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Papež s kardinali ponovno o uhajanju zaupnih dokumentov

Cerkev po svetu | 26.06.2012, 10:57

Papež Benedikt XVI. se je konec tedna udeležil srečanja z voditelji vseh vatikanskih dikasterijev. Nato pa se sestal še z nekaterimi kardinali, in sicer s sydneyskim nadškofom Georgom Pellom, prefektom Kongregacije za škofe Marcom Ouelletom, upokojenim prefektom Kongregacije za evangelizacijo narodov Jozefom Tomkom, predsednikom Papeškega sveta za medverski dialog Jean-Louisom Tauranom in upokojenim vikarjem rimske škofije Camillom Ruiniem.

Tiskovni predstavnik Svetega sedeža p. Federico Lombardi je o srečanjih zatrdil, da papež zaradi razmer, ki so nastale zaradi širjenja zaupnih dokumentov, nadaljuje pogovore z osebami, ki z njim delijo odgovornost za vodenje Cerkve. Papež se je pred tem že srečal s kardinalsko komisijo, ki pod vodstvom kardinala Juliana Herranza raziskuje te primere, da bi se seznanil s potekom dela.

Po Lombardijevih besedah je srečanje voditeljev dikasterijev, ki se ga je udeležil tudi papež, bilo namenjeno vprašanjem dobrega koordiniranja dela v kuriji, kar je danes še posebej pomembno in potrebno za učinkovito pričevanje o povezanosti kurije. Sveti oče se želi srečati tudi z nekaterimi kardinali, ki s svojimi mnogimi in raznolikimi izkušnjami v služenju Cerkvi, tako na ravni Rima kot na mednarodni ravni, lahko prispevajo k ponovni vzpostavitvi vedrega in zaupnega ozračja pri služenju rimski kuriji.

P. Lombardi je še dodal, da bo Benedikt XVI. v prihodnjih dneh nadaljeval pogovore in premišljevanja ter izkoristil tudi prihod mnogih pastirjev v Rim na praznik svetih Petra in Pavla. Ta je tudi priložnost, ko se cerkvena skupnost lahko čuti povezana s papežem v molitvi, služenju in pričevanju vere za človeštvo našega časa.

Vir: Radio Vatikan

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.