Jože BartoljJože Bartolj
Aleš KarbaAleš Karba
Alen SalihovićAlen Salihović

Benedikt XVI o liku svetega Janeza Krstnika

| 24.06.2012, 15:21

Papež Benedikt XVI. kljub visokim temperaturam še vedno vztraja v Vatikanu in opravlja svoje redne obveznosti. Tako je tudi danes nagovoril ljudi, ki so se opoldne zbrali na trgu svetega Petra, da bi prisluhnili njegovi besedi in prejeli njegov očetovski blagoslov.

Papež Benedikt XVI. je opoldanski nagovor v celoti posvetil liku Janeza Krstnika, saj danes Cerkev obhaja njegov slovesni praznik. Na kratko je opisal Janezovo življenjsko zgodbo, ki je tesno povezana z uresničevanjem napovedi o odrešenju človeštva. Janez Krstnik se je kot predhodnik z Jezusom srečal že v telesu svoje matere Elizabete, Marijine sorodnice. Njegov oče Zaharija ni takoj verjel v uresničenje angelove napovedi o sinovem rojstvu in je vse do dne Janezove obreze zato ostal nem.

Ko je trideset let pozneje v puščavi ob reki Jordan Janez klical ljudi, naj se pripravijo na Odrešenikov prihod, se je med množico pojavil Jezus, da bi ga krstil. Janez je ob krstu zaslišal glas Boga Očeta, ki je Jezusa imenoval svojega Sina, s čimer pa Janezovo poslanstvo še ni bilo zaključeno. Kmalu za tem je postal Jezusov predhodnik tudi v nasilni smrti, ko ga je Horod v ječi dal obglaviti. Tako je Janez Krstnik v polnosti pričeval za Božje Jagnje, ki ga je prvi prepoznal in drugim javno pokazal.

Papež Benedikt XVI. se je ob koncu opoldanskega nagovora obrnil na Jezusovo Mater Marijo s prošnjo, naj nam pomaga hoditi za svojim Božjim Sinom, ki ga je Krstnik oznanjal z veliko ponižnostjo in preroško gorečnostjo. Po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu je sveti oče spomnil, da Cerkev v Italiji danes obhaja dan papeževe dobrodelnosti. Vsem župnijskim skupnostim, družinam in posameznim vernikom se je ob tem zahvalil za stalno in velikodušno podporo, ki je v korist mnogim osebam v stiski. Potem je dejal: „V povezavi s tem naj spomnim, da bom – če Bog da – pojutrišnjem na kratko obiskal področja, ki jih je prizadel nedavni potres v severni Italiji. S tem želim izraziti solidarnost vse Cerkve in zato vse vabim, da me spremljate z molitvijo.“

Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Pedro Opeka na današnji novinarski konferenci (photo: Jure Sešek) Pedro Opeka na današnji novinarski konferenci (photo: Jure Sešek)

Na Madagaskar sem prišel zaradi enega človeka

V čem je skrivnost, da misijonar Pedro Opeka zaradi nenehnega darovanja, ki gre pogosto tudi preko njegovih moči, ne pregori? To je bilo le eno od vprašanj na dopoldanskem srečanju z novinarji.