Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko

Molitev naj bo predvsem slavljenje

Svet | 20.06.2012, 11:14

Papež je med dopoldansko katehezo nadaljeval razmišljanje o molitvi, ki naj ne bi bila toliko prošnja, kot slavljenje, zahvala in češčenje Boga očeta, ki nam vsak dan izkazuje svojo ljubezen. Takšno molitev nam predstavlja sv. Pavel, ki Boga časti, ker vodi zgodovino človeštva. Sveti oče se je tokrat ustavil pri prvem poglavju pisma Efežanom.

Od vedno v Njegovi zamisli

Papež je najprej spregovoril o odlomku, ki pravi: “Slavljen Bog in Oče našega Gospoda Jezusa Kristusa” in nato navedel nekatere razloge, zakaj častiti Boga. Predvsem ga moramo slaviti, ker nas je izbral pred stvarjenjem sveta, da bi bili sveti in brezmadežni v njegovi ljubezni. Bog nas je torej izbral in od vedno smo v njegovem načrtu, v njegovih mislih. Kot pravi prerok Jeremija, nas je Bog poznal in ljubil še pred spočetjem. Pri tem je papež poudaril, da smo vsi poklicani k svetosti, k občestvu z Bogom. Nihče ni izključen. Bog nas ni izbral, ker bi bili dobri, ampak ker nas je ustvaril iz ljubezni. Njegova ljubezen nas posvečuje.

Odpreti Bogu vrata naše duše

V središču omenjene Pavlove slavilne molitve je načrt odrešenja in Jezusovo darovanje na križu. Z njim nam je Bog na najbolj jasen način pokazal svojo ljubezen, tako da je vstopil v našo človeškost in sprejel naše trpljenje ter nas s tem opral naših grehov.

Ob sklepu pa sv. Pavel spregovori še o Svetem Duhu, ki je bil izlit v naša srca. Prav on je tisti pečat, ki nam zagotavlja dediščino večnosti. Tako nam apostol pomaga zreti vse tri Božje osebe Svete Trojice: Očeta, ki nas je izbral pred stvarjenjem sveta, Sina, ki nas je odrešil s svojo krvjo in Svetega Duha, ki je jamstvo našega odrešenja in prihodnje slave. V molitvi lahko vedno bolj razumemo ta načrt božje ljubezni in odpiramo vrata duše, da se v naše srce naseli Sveta Trojica. “Molitev ustvarja ljudi, ki jih ne vodijo sebičnost, želja po posedovanju in oblasti, ampak može in žene, ki jih vodi zastonjskost, želja ljubiti, služiti, ljudi, ki jih vodi Bog. Samo tako lahko v temo sveta prinašamo luč”, je poudaril sveti oče.

Naj se preneha prelivanje krvi v Nigeriji!

Pred pozdravih v različnih jezikih je sveti oče še namenil poziv za zaustavitev nasilja v Nigeriji: “Z veliko zaskrbljenostjo spremljam novice iz Nigerije, kjer se nadaljujejo teroristični napadi še posebej na kristjane. Medtem ko molim za žrtve in za vse tiste, ki trpijo, pa pozivam odgovorne za nasilje, naj takoj zaustavijo prelivanje krvi mnogih nedolžnih. K sodelovanju vabim vse družbene skupine v Nigeriji, da ne bi več hodili po poti maščevanja, ampak bi vsi državljani sodelovali pri ustvarjanju družbe miru in sprave, kjer bo v polnosti zaščitena pravica do svobodne izpovedi vere.”

Na severu Nigerije je namreč včeraj prišlo do novih napadov na kristjane; ubitih je bilo najmanj 34 ljudi, v zadnjih treh dneh pa to pomeni že 95 žrtev.

Združenje kristjanov v Nigeriji je opozorilo, da gre za versko čiščenje območja, vlado pa je pozvalo, da se premilo odziva na napade. V prestolnici Abudža se je sestal svet za nacionalno varnost, ki je pozval verske voditelje, naj storijo vse za pomiritev strasti in nasilja. Zanj naj bi bila odgovorna islamistična sekta Boko Haram. Začelo se je v nedeljo, ko je bilo v napadih na krščanske cerkve v pokrajini Kaduna na večinsko muslimanskem severu države ubitih najmanj 16 ljudi. Temu je sledilo maščevanje krščanskih skupin, ki so v ponedeljek v glavnem mestu te pokrajine požigali mošeje in z mačetami pokončali najmanj 36 ljudi.

 

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...