Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Kardinal Tarcisio Bertone (foto: Gašper Furman / SŠK)
Kardinal Tarcisio Bertone

Kardinal Bertone o poskusih destabilizacije Cerkve

| 19.06.2012, 08:38

»Obstaja želja po ločevanju, ki prihaja od zla; ozračje moralne revščine in laži, ki se ne meni za svetlo pot Cerkve, zedinjene s papežem«, je za tednik Famiglia Cristiana poudaril vatikanski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone. V dolgem pogovoru se je nanašal na trenutno dogajanje v Vatikanu: objavo privatnih dokumentov, hipotezo o zaroti in druge afere.

Kardinal Bertone je prepričan, da so vse to poskusi, kako oslabiti Cerkev in zaustaviti veliko delovanje v smeri prečiščevanja in razjasnjevanja, ki ga izvaja Benedikt XVI. Obstaja namreč poskus, da bi ločili svetega očeta od njegovih sodelavcev in med njimi. Zato je po besedah kardinala Bertoneja krivično, da želijo prizadeti tiste, ki se z velikim žarom in zaupanjem posvečajo delovanju za dobro Cerkve. »Jaz sem sredi spopada«, je nadaljeval Bertone, »in vse to doživljam z veliko bolečino.« Na poseben način se je nanašal na »uhajanje« zaupnih vatikanskih dokumentov. »Najbolj boleče pa je izdajstvo zaupanja«, je dejal Bertone. Delo kardinalske komisije in preiskava, ki je že v teku, pa kažeta na to, da želijo vse popolnoma razjasniti. Objaviti pisma in dokumente, ki so bili namenjeni osebno svetemu očetu, je po besedah kardinala nemoralno in zelo strašno dejanje. Gre za kršitev pravic ustavnega prava, ki naj bi ga spoštovali. Vatikanski državni tajnik je ob tem izključil vsako posredovanje kardinalov v tem primeru ali pa boj med cerkvenimi osebnostmi za dosego neke »neresnične oblasti«. Pri tem je znova dal pobudo za večjo kolegialnost in edinost med zaposlenimi v Vatikanu, kakršna po njegovih besedah drugje na obstaja.

 

 

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.