Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Kardinal Ouellet odprl mednarodni evharistični kongres v Dublinu

Svet | 12.06.2012, 07:44

S slovesno sveto mašo se je v nedeljo v Dublinu na Irskem začel mednarodni evharistični kongres. Mašo je daroval poseben papežev odposlanec kardinal Marc Ouellet, sicer prefekt Kongregacije za škofe. V pridigi je dejal, da je zbiranje ob sveti evharistiji, ki je zaklad Cerkve, bistveno za njeno življenje in za občestvo bratov in sester v Kristusu.

Cerkev svoje življenje črpa iz evharistije, svojo lastno identiteto prejema iz daru Kristusove krvi, je dejal kardinal in dodal, da Cerkev v občestvu z njegovim telesom, postane to, kar prejema: postane eno telo s Kristusom po Svetem Duhu. To je po kardinalovih besedah čudovita skrivnost ljubezni. Kardinal Ouellet je nadaljeval, da ko verniki prejmejo obhajilo, Gospodov Duh, ki je navzoč v Kristusovem telesu, pride v njihovo srce in telo ter iz njih naredi novo cerkveno telo, Gospodovo mistično telo, in to cerkveno telo je njihova najgloblja identiteta. Vsako nedeljo in praznike gremo v cerkev, da bi se udeležili svete evharistije in se tako srečali z vstalim Gospodom, da bi okrepili z njim vez ljubezni, je dejal kardinal. Morda se v očeh sveta zdi, da smo se zbrali zaradi družabnih razlogov ali zaradi kulturnih in verskih običajev, a v resnici smo prišli skupaj zato, ker nas je poklical sam Gospod, Gospod nove in stare zaveze, ki želi, da smo z njim eno telo v resnični in zvesti zavezi ljubezni. Kardinal je nadaljeval, da na ta srečanja prihajajo kot ubogi grešniki in morda vedno ne morejo prejeti obhajila, a vsak lahko živi ''duhovno obhajilo'' v smislu dejanja čaščenja in povezanosti z darovanjem, ki se obhaja pri maši. Tudi ko ni mogoče prejeti zakramentalnega obhajila, smo lahko del milosti, ki se izliva iz Kristusovega telesa in krvi na njegovo cerkveno telo. Ta dejavna in zavestna udeležba pomeni pripadati enemu telesu in iz njega prejemati ljubezen, mir, upanje in pogum za nadaljnjo hojo ter sprejeti svoj delež trpljenja, je še dejal kardinal Ouellet.

50. mednarodni evharistični kongres v Dublinu bo potekal do 17. junija na temo Evharistija: občestvo s Kristusom in med nami. Da se Cerkev na Irskem nahaja na poti prenove, pa je včeraj med otvoritvenim nagovorom zatrdil dublinski nadškof Dairmuid Martin. Po njegovih besedah je v petdesetih letih od drugega vatikanskega koncila Cerkev na Irskem prejela mnogo milosti, nauk koncila pa je še vedno sestavni del njene prenove. Teh petdeset let pa je prav tako zaznamovanih s temno platjo, z grešnimi in kriminalnimi zlorabami in zanemarjanjem najšibkejših, in sicer otrok, ki bi morali biti predmet največje skrbi in krščanske ljubezni, je zatrdil nadškof. Med drugim je še izpostavil pomen nove evangelizacije, obnovo in poglobitev občestva, ki zaznamuje Kristusove učence, ter prenovo duhovniškega in posvečenega življenja. Zaključil je z besedami, da Cerkev na Irskem z upanjem zre v prihodnost ter da je evharistija hrana na poti, ki vabi, da posnemamo Jezusovo ljubezen, ki se daruje za nas.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu
Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek) Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek)

Kriza srednjih let

Z vami bi rad delil nekaj misli in občutji, ki sem jih pri sebi zaznal v zadnjih dneh, tednih, mesecih pa jih, prosim, vzemite s ščepcem soli in kančkom humorja. Pred kratkim sem namreč praznoval ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.