Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Naškof Diarmuid Martin iz Dublina. (foto: archibishops.ie)
Naškof Diarmuid Martin iz Dublina.

V Dublinu ta teden mednarodni evharistični kongres

Svet | 10.06.2012, 00:30

S slovesno sveto mašo, ki jo bo daroval prefekt vatikanske kongregacije za škofe, kardinal Marc Ouellet, se bo v Dublinu začel 50. mednarodni evharistični kongres. Na njem naj bi se zbralo približno 80 tisoč romarjev iz stotih držav. Do prihodnje nedelje se bodo lahko udeležili različnih konferenc in delavnic, v ospredju bosta obhajanje evharistije in molitev.

Na ravni vesoljne Cerkve občasno potekajo mednarodni evharistični kongresi, na katerih se zberejo delegati z vsega sveta. Ob premišljevanju besedil iz Svetega pisma in obhajanju maš razpravljajo o vprašanjih, ki se nanašajo na duhovne, zgodovinske, teološke, katehetske, katehumenske, ekumenske in praktične vidike evharistije. Zadnji, 49., je bil leta 2008 v Quebecu v Kanadi. Naslovili so ga: "Evharistija - Božji dar za življenje sveta." Geslo dogodka, ki ga bo ta teden gostila Cerkev na Irskem, pa je: "Evharistija - občestvo s Kristusom in med nami."

Katoličanom z vsega sveta se verniki v Sloveniji v dneh evharističnega kongresa lahko pridružimo z molitvijo pred Najsvetejšim. Ob tem se lahko spominjamo druge obletnice Slovenskega evharističnega kongresa v Celju.

Z besedo evharistija kristjani pojmujemo eno največjih skrivnosti vere, zato tudi njen pomen lahko razumemo in postopno odkrivamo samo v veri. Evharistija je sinonim za Gospodovo večerjo, lomljenje kruha, mašo oziroma obhajilo. Evharistija je eden od sedmih zakramentov, predstavlja (iz)vir in višek krščanskega življenja.

Svet, Cerkev po svetu
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...