Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Naškof Diarmuid Martin iz Dublina. (foto: archibishops.ie)
Naškof Diarmuid Martin iz Dublina.

V Dublinu ta teden mednarodni evharistični kongres

Svet | 10.06.2012, 00:30

S slovesno sveto mašo, ki jo bo daroval prefekt vatikanske kongregacije za škofe, kardinal Marc Ouellet, se bo v Dublinu začel 50. mednarodni evharistični kongres. Na njem naj bi se zbralo približno 80 tisoč romarjev iz stotih držav. Do prihodnje nedelje se bodo lahko udeležili različnih konferenc in delavnic, v ospredju bosta obhajanje evharistije in molitev.

Na ravni vesoljne Cerkve občasno potekajo mednarodni evharistični kongresi, na katerih se zberejo delegati z vsega sveta. Ob premišljevanju besedil iz Svetega pisma in obhajanju maš razpravljajo o vprašanjih, ki se nanašajo na duhovne, zgodovinske, teološke, katehetske, katehumenske, ekumenske in praktične vidike evharistije. Zadnji, 49., je bil leta 2008 v Quebecu v Kanadi. Naslovili so ga: "Evharistija - Božji dar za življenje sveta." Geslo dogodka, ki ga bo ta teden gostila Cerkev na Irskem, pa je: "Evharistija - občestvo s Kristusom in med nami."

Katoličanom z vsega sveta se verniki v Sloveniji v dneh evharističnega kongresa lahko pridružimo z molitvijo pred Najsvetejšim. Ob tem se lahko spominjamo druge obletnice Slovenskega evharističnega kongresa v Celju.

Z besedo evharistija kristjani pojmujemo eno največjih skrivnosti vere, zato tudi njen pomen lahko razumemo in postopno odkrivamo samo v veri. Evharistija je sinonim za Gospodovo večerjo, lomljenje kruha, mašo oziroma obhajilo. Evharistija je eden od sedmih zakramentov, predstavlja (iz)vir in višek krščanskega življenja.

Svet, Cerkev po svetu
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...