Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Nogomet (foto: Wikipedia)
Nogomet

Papež pred EP 2012: Nogomet - šola za spoštovanje drugega in preseganje individualizma

Slovenija | 08.06.2012, 07:22

„Nogomet je šola, ki uči spoštovati druge ter presegati individualizem in egoizem,“ je zapisal papež Benedikt XVI. v sporočilu, ki ga je pred današnjim začetkom evropskega prvenstva v nogometu poslal predsedniku Poljske škofovske konference Jozefu Michaliku. Trinajsto evropsko prvenstvo, bo potekalo od danes do 1. julija na Poljskem in v Ukrajini.

„Ta športni dogodek ne vključuje samo organizatorje, športnike in navijače, ampak na različne načine in na različnih življenjskih področjih vso družbo. Tudi Cerkev ne ostaja ravnodušna do tega dogodka, še posebej kar se tiče duhovnih potreb tistih, ki pri njem sodelujejo,“ piše papež, ki je ob tem izrazil zadovoljstvo nad srečanji, katehezami, bogoslužji in molitvami, ki jih Cerkev načrtuje v času prvenstva.

Spomnil je tudi na besede Janeza Pavla II., da namreč šport, zaradi svojega potenciala, postane pomembno orodje za splošni razvoj osebe in koristen dejavnik za izgradnjo družbe, ki je po meri človeka. Občutek za bratstvo, velikodušnost, iskrenost in spoštovanje telesa so nedvomno kreposti, ki so nepogrešljive pri vsakem dobrem športniku in ki prispevajo k izgradnji civilne družbe, kjer nasprotovanje zamenja športna tekmovalnost, spor zamenja srečanje in sovražno nasprotovanje zamenja zdrava primerjava. Šport ni cilj, ampak sredstvo. Postane lahko posredovalec človeškosti in pristnega razvedrila, spodbuja osebo, da dá vse od sebe in se odvrne od tistega, kar lahko pomeni nevarnost ali škodo zanj in za druge, je dejal Janez Pavel II.

Benedikt XVI. je v sporočilu nadaljeval, da je nogomet pomembna šola, ki vzgaja za spoštovanje drugega, tudi spoštovanje športnega nasprotnika, ki vzgaja v duhu osebnega žrtvovanja, ki je dobro za celotno skupino, ter vzgaja za ovrednotenje odlik vsakega elementa, ki tvori moštvo. Z eno besedo, šport vzgaja za preseganje logike individualizma in egoizma, ki pogosto zaznamuje človeške odnose, in odpira prostor za logiko bratstva in ljubezni, ki lahko edina na vseh ravneh omogoči spodbujanje pristnega skupnega dobrega, je izpostavil papež. Vse, ki so vključeni v dogodek, je še spodbudil k marljivemu delu, da bi nogometno prvenstvo bilo doživeto kot izraz najplemenitejših kreposti in človeškega delovanja ter v duhu miru in pristnega veselja.

Vir: Radio Vatikan

Slovenija, Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...