Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko

Kardinal Bertone: Dokumenti so pomembni, a pomembnejši so osebni odnosi

Svet | 06.06.2012, 08:04

Svetovno srečanje družin v Milanu je bilo lep izraz ljubezni in spoštovanja do papeža, je zatrdil vatikanski državni tajnik, kardinal Tarcisio Bertone. V intervjuju za prvi informativni program italijanske televizije Rai je kardinal Bertone zatrdil, da je Benedikt XVI., ki je v Milanu bil od 1. do 3. junija, na družino pokazal kot na moralni vir – povezana družina, ki otroke vzgaja za temeljne vrednote, jih uči delati in spoštovati drugega, uči jih solidarnosti. Po Bertonejevih besedah je papež nakazal konkretne poti, s katerimi je mogoče preseči težave in zreti naprej.

Sicer pa je kardinal Bertone spregovoril tudi o razmerah v Vatikanu, ki so v zadnjih dneh pritegnile pozornost širše javnosti. Glede ukradenih papeževih zasebnih dokumentov je dejal, da je transparentnost stvar zavzemanja, zaupanja in solidarnosti med enimi in drugimi. Ni stvar cinizma ali površinskosti: da bi poznali vso resnico o stvareh ni dovolj le objava nekaterih dokumentov. Razjasnitve so sad dialoga, osebnih odnosov in tudi spreobrnjenja srca, ki pa ne pridejo preprosto iz dokumentov in birokracije. Dokumenti so pomembni, a pomembnejši so osebni odnosi, je zatrdil Bertone in dodal, da je najbolj žalostno pri vsem tem to, da gre za vdor v zasebnost papeža in njegovih najtesnejših sodelavcev. Vatikanski državni tajnik je zatrdil, da „to niso bili in niso dnevi delitve, ampak povezovanja“ in da so „predvsem dnevi moči v veri, trdne vedrine v odločitvah. Gre za trenutek povezanosti vseh tistih, ki hočejo zares služiti Cerkvi“.

Kardinal Bertone je dejal, da se Benedikt XVI. ne pusti zastraševati z napadi te vrste in ne s predsodki. „Kdor mu je blizu in dela z njim, je podprt s to papeževo veliko moralno močjo. Benedikt XVI. je človek, ki vsem prisluhne in hodi naprej, zvest svojemu poslanstvu, ki ga je prejel od Krisutsa, ter čuti veliko naklonjenost s strani ljudi,“ je poudaril kardinal Bertone. Zatrdil je še, da so napadi te vrste obstajali vedno, tokrat pa se zdijo bolj skrbno načrtovani in na trenutke neusmiljeni.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...