Jože BartoljJože Bartolj
Aleš KarbaAleš Karba
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež med mašo v Milanu (foto: www.family2012.com)
Papež med mašo v Milanu

VIDEO: Milano: Papež družine povabil k spoštovanju Gospodovega dne

Cerkev na Slovenskem | 03.06.2012, 21:02

Papež Benedikt XVI. je pri dopoldanski sveti maši, ki je predstavljala vrh sedmega svetovnega srečanja družin dejal, da poklicanost družin ni lahka, „zlasti ne danes, vendar pa je poklicanost ljubezni čudovita resničnost, je edina moč, ki lahko resnično preobrazi svet.“ Na letališču Bresso blizu Milana se je sklepne maše udeležilo več kot milijon romarjev iz Italije in približno 170. drugih dežel. Popoldne se je papež srečal še z organizatorji in prostovoljci ter odpotoval v Vatikan. S tem pa se je tudi sklenilo 7. svetovno srečanje družin v Milanu.

500.000 evrov za žrtve potresa

Ob sklepu slovesnega evharističnega bogoslužja je zastopnik organizatorjev srečanja, papežu Benediktu XVI. izrekel iskreno zahvalo za prisotnost. S svojo navzočnostjo jim je dal okušati in doživeti, kaj pomeni biti Cerkev. Zaželel je, naj mu Bog podeli milost, da bo še dolgo vodil sveto Cerkev v resnici in ljubezni. Kristjani, krščanske družine pa mu obljubljajo, da bodo živele skladno s spoznanji, ki so jih v teh dneh 7. svetovnega srečanja družin ponovno utrdili.

V svoji sklepni besedi pred molitvijo angelovega čaščenja je sveti oče nato, vidno prevzet od čudovitega dogajanja in veličastnega okolja, priznal, da ne najde besed, s katerimi bi se zahvalil za ta velik praznik. Bogu je izrazil svojo hvaležnost za milost doživetja občestva Cerkve, organizatorjem in prostovoljcem pa za njihov trud in delo. Nato je, kot je sam dejal, z velikim veseljem naznanil, da bo prihodnje svetovno srečanje družin leta 2015 v Filadelfiji, v ZDA. Pozdravil je v Milanu prisotnega filadelfijskega nadškofa in se mu že vnaprej zahvalil za odprto pripravljenost. Ta se je ob tem približal svetemu očetu s prisrčno sinovsko držo veselega sodelovanja.

Nato je papež Benedikt XVI. besedo spodbude izrekel v raznih jezikih prisotnih skupin. V nemščini je poudaril resnico o življenjskem pomenu družine za celotno družbo. Po Božjem stvariteljskem načrtu je namreč družina prednostni kraj, v katerem otrok odrašča in se uči biti pravi človek in da je družina neobhodno potrebna za celostni razvoj človeka. Povabil je, naj storimo vse, da bomo dosegli družini prijazno ozračje ter naj molimo za dobre družine in njihovo trdnost.

V španščini je sveti oče vsem zaželel, naj Bog, ki je Oče, Sin in Sveti Duh vsem pomaga rasti v modrosti ljubezni in razumevanja po vzoru Device Marije, ki je zgled hčere, matere in žene, da bi tako naši domovi postajali vedno bolj bivališča Boga in resnična domača Cerkev.

Opoldanski nagovor je papež Benedikt XVI. sklenil s spodbudno besedo zahvale družinam, ki so v Milano prišle iz Italije in z vsega sveta. Povabil jih je, naj vedno živijo v solidarnosti s tistimi, ki so v večjih potrebah, v gospodarski in družbeni krizi, s tistimi, ki so v tem času doživele potres v pokrajini Emiliji. Naj jih vedno spremlja in podpira Devica Marija.

Po molitvi in blagoslovu s strani organizatorjev srečanja bilo vsem naznanjeno, da je papež Benedikt XVI., 500.000 evrov, ki so jih v tem času zbrali zanj, namenil ljudem, ki jih je prizadel potres. S tem namenom jih bodo prejeli škofje prizadetega področja.

Treba se je, predvsem v družini, vzgojiti, da bomo verjeli v pristno ljubezen, tisto, ki prihaja od Boga

Papež Benedikt XVI. se je v pridigi najprej ustavil pri današnjem prazniku Svete Trojice. Dejal je, da smo poklicani, da složno sprejmemo in predajamo resnice vere. „Naj živimo vzajemno ljubezen z vsemi, tako da si delimo veselje in trpljenje, tako da se učimo prositi za odpuščanje in ga tudi dajati, tako da pod vodstvom pastirjev ovrednotimo različne karizme. Z eno besedo, zaupana nam je naloga, da gradimo cerkvene skupnosti, ki bodo vedno bolj družinske, sposobne razmisliti o lepoti Trojice in evangelizirati ne le z besedo, ampak, da tako rečem, z “izžarevanjem”, z močjo živete ljubezni.“

Nato je zakoncem dejal, da ko živijo zakonsko zvezo, „si ne dajete neke stvari ali neke dejavnosti, ampak vse življenje. In vaša ljubezen je rodovitna predvsem za vas same, ker želite in udejanjate dobrino drug za drugega, ko izkušate veselje v sprejemanju in dajanju. Ta ljubezen je potem plodna v velikodušnem in odgovornem porajanju otrok, v skrbi zanje in v njihovi pozorni ter modri vzgoji.“

Papež je v nagovoru posebej podčrtal pomen nedelje. „Drage družine, čeprav nas preganja napeti ritem našega časa, ne izgubite čuta za Gospodov dan! Ta je kot oaza, kjer se lahko ustavite, da bi okusili veselje ob srečanju in se odžejali v svoji žeji po Bogu.“

Besede je namenil tudi otrokom: „Dragi zakonci, skrbite za svoje otroke in jim v svetu, ki ga obvladuje tehnika, z vedrino in zaupanjem predajajte razloge za življenje, moč vere, glejte na njihove visoke cilje in jih podpirajte v njihovi krhkosti. Pa tudi vi, otroci, naučite se vedno ohranjati odnos globoke naklonjenosti in skrbi do svojih staršev; tudi odnosi med brati in sestrami naj bodo priložnost za rast v ljubezni.“

Sklepna sv. maša v Milanu
Sklepna sv. maša v Milanu © www.family2012.com
„Družina, delo, praznovanje: trije božji darovi, tri razsežnosti našega bivanja, ki morajo najti skladno ravnovesje. Uskladiti čas za delo in zahteve družine, poklic in materinstvo, delo in praznovanje, je pomembno pri gradnji družbe s človeškim obrazom. V tem dajte vedno prvo mesto logiki biti pred logiko imeti. Prva gradi, druga slednjič ruši. Treba se je, predvsem v družini, vzgojiti, da bomo verjeli v pristno ljubezen, tisto, ki prihaja od Boga in nas združuje z njim in nas prav zato “spreminja v ‘mi’, ki premaga naše delitve in iz nas naredi eno samo stvar, dokler ob koncu Bog ne bo ‘vse v vseh’,“ je v povezavi z geslom svetovnega srečanja družin Družina: delo in praznovanje dejal papež Benedikt XVI.

Slovesne svete maše se je udeležilo več sto duhovnikov, škofov pa tudi kardinalov. Uradno slovensko delegacijo v Milanu vodi novomeški škof msgr. Andrej Glavan, poleg njega pa je še celjski škof msgr. Stanislav Lipovšek ter tudi tajnik Medškofijskega odbora za družino pri Slovenski škofovski konferenci Jože Miklavčič. Srečanja se je udeležilo tudi precejšnje število romarjev iz Slovenije. Med udeleženci današnje maše je bil tudi italijanski premier Mario Monti in več članov njegove vlade.

Papež je že sinoči na srečanju z več kot 350.000 verniki dejal, da se zaveda, kakšne tegobe zaradi krize prestajajo številne družine. Pri tem je pograjal politike, ki veliko obljubljajo, a nato obljub ne izpolnijo. "Politične stranke morajo pridobiti večji občutek odgovornosti. Ne smejo obljubljati nečesa, česar nato ne morejo izvesti. Prenehati morajo skrbeti samo zase ter začeti srbeti za skupno dobro," je po poročanju STA dejal Benedikt XVI. Pozval je tudi k večji dobrodelnosti navadnih državljanov in dodal, da bi lahko družine iz bogatejših držav pomagale družinam iz revnejših.

Medtem ko je bil papež v Milanu, je švicarska garda, ki običajno varuje Vatikan, čez konec tedna pomagala na severu Italije, ki sta ga pred hudo prizadela rušilna potresa, v katerih je umrlo 23 ljudi.

Ves čas je bila ob oltarju podoba Svete družine, ki jo je izdelal p. Marko Ivan Rupnik
Ves čas je bila ob oltarju podoba Svete družine, ki jo je izdelal p. Marko Ivan Rupnik © www.family2012.com

Maša na prostem v Milanu
Maša na prostem v Milanu © www.family2012.com

Papež med verniki
Papež med verniki © www.family2012.com

Papež med mašo v Milanu
Papež med mašo v Milanu © www.family2012.com

Nagovor svetega očeta ob sklepni sveti maši 7. svetovnega dne družin v Milanu,

je v celoti prevedel br. Miran Špelič.

Častiti bratje, spoštovane oblasti, dragi bratje in sestre!

To je veliki trenutek veselja in občestva, ki ga doživljamo to jutro, ko obhajamo evharistično daritev. Tu je velika skupnost, zbrana s Petrovim naslednikom, ki jo tvorijo verniki iz mnogih narodov. Nudi močno podobo Cerkve, ene in vesoljne, ki jo je ustanovil Kristus in je sad tistega poslanstva, ki ga je, kot smo slišali v evangeliju, Jezus zaupal svojim apostolom: iti in narediti za učence vsa ljudstva, krščevati jih v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha” (Mt 28,18-19). Prisrčno in s hvaležnostjo pozdravljam kardinala Angela Scola, milanskega nadškofa, in kardinala Ennia Antonellija, predsednika Papeškega sveta za družino, ki sta glavna ustvarjalca tega 7. svetovnega srečanja družin, kakor tudi njune sodelavce, milanske pomožne škofe in druge dostojanstvenike. Vesel sem, da lahko pozdravim tudi vse navzoče oblastnike. Moj topel objem pa velja predvsem vam, drage družine! Hvala za vaše sodelovanje!

V drugem berilu nas je apostol Pavel spomnil, da smo v krstu prejeli Svetega Duha, ki nas zedinja s Kristusom kot brate in nas postavlja v odnos z Očetom kot otroke, tako da lahko kličemo: “Aba, oče!” (prim. Rim 8,15.17). V tistem trenutku nam je bila dana kal novega življenja, božanskega, ki ji je namenjeno rasti do dokončne dovršitve v nebeški slavi; postali smo udje Cerkve, božje družine, “sacrarium Trinitatis” – jo opredeli sv. Ambrozij –, “ljudstvo, ki – kakor uči 2. vatikanski koncil – črpa svojo edinost iz edinosti Očeta in Sina in Svetega Duha” (C 4). Bogoslužni praznik Svete Trojice, ki ga danes obhajamo, nas vabi, naj se zazremo v to skrivnost, obenem pa nas tudi žene, naj zavzeto živimo občestvo z Bogom in med seboj po vzoru občestva Trojice. Poklicani smo, naj složno sprejmemo in predajamo resnice vere; naj živimo vzajemno ljubezen z vsemi, tako da si delimo veselje in trpljenje, tako da se učimo prositi za odpuščanje in ga tudi dajati, tako da pod vodstvom pastirjev ovrednotimo različne karizme. Z eno besedo, zaupana nam je naloga, da gradimo cerkvene skupnosti, ki bodo vedno bolj družinske, sposobne razmisliti o lepoti Trojice in evangelizirati ne le z besedo, ampak, da tako rečem, z “izžarevanjem”, z močjo živete ljubezni.

Navdušeni romarji
Navdušeni romarji © www.family2012.com
Ni pa samo Cerkev poklicana, da postane podoba edinega Boga v treh osebah, ampak tudi družina, ki je utemeljena na zakonski zvezi med moškim in žensko. V začetku je namreč “Bog ustvaril človeka po svoji podobi; po božji podobi ga je ustvaril: moškega in žensko ju je ustvaril. Bog ju je blagoslovil in jima rekel: plodita se in množita” (1 Mz 1,27-28). Bog je ustvaril človeško bitje kot moškega in žensko, z enakim dostojanstvom, a tudi z lastnimi in dopolnjujočimi značilnostmi, da bi oba bila dar drug za drugega, da bi se vzajemno ovrednotila in udejanjila občestvo ljubezni in življenja. Ljubezen je tisto, kar naredi iz človeške osebe pristno božjo podobo. Dragi zakonci, ko živite zakonsko zvezo, si ne dajete neke stvari ali neke dejavnosti, ampak vse življenje. In vaša ljubezen je rodovitna predvsem za vas same, ker želite in udejanjate dobrino drug za drugega, ko izkušate veselje v sprejemanju in dajanju. Ta ljubezen je potem plodna v velikodušnem in odgovornem porajanju otrok, v skrbi zanje in v njihovi pozorni ter modri vzgoji. Slednjič je ta ljubezen rodovitna za družbo, ker je družinsko življenje prva in nenadomestljiva šola družbenih vrlin, kot so spoštovanje do sočloveka, zastonjskost, zaupanje, odgovornost, solidarnost, sodelovanje. Dragi zakonci, skrbite za svoje otroke in jim v svetu, ki ga obvladuje tehnika, z vedrino in zaupanjem predajajte razloge za življenje, moč vere, glejte na njihove visoke cilje in jih podpirajte v njihovi krhkosti. Pa tudi vi, otroci, naučite se vedno ohranjati odnos globoke naklonjenosti in skrbi do svojih staršev; tudi odnosi med brati in sestrami naj bodo priložnost za rast v ljubezni.

Množice romarjev, ki so prišle k sveti maši
Množice romarjev, ki so prišle k sveti maši © www.family2012.com
Božji načrt s človeškim parom najde polnost v Jezusu Kristusu, ki je zakonsko zvezo povzdignil v zakrament. Dragi zakonci, s posebnim darom Svetega Duha vam Kristus daje soudeleženost pri svoji ženitovanjski ljubezni in vas dela za znamenje svoje ljubezni do Cerkve, zveste in celovite ljubezni. Če boste znali sprejeti ta dar in boste vsak dan z vero in z močjo, ki prihaja iz milosti zakramenta, obnavljali svoj “da”, bo tudi vaša družina živela od božje ljubezni po vzoru svete nazareške Družine. Drage družine, pogosto prosite v molitvi za pomoč Device Marije in sv. Jožefa, naj vas naučita sprejemati božjo ljubezen, kakor sta jo sprejela onadva. Vaša poklicanost ni lahka, zlasti ne danes, vendar pa je poklicanost ljubezni čudovita resničnost, je edina moč, ki lahko resnično preobrazi svet. Pred seboj imate pričevanje toliko družin, ki kažejo, kako je mogoče rasti v ljubezni: tako da nenehno ohranjate odnos z Bogom in sodelujete v cerkvenem življenju, gojite dialog, spoštujete stališče drugega, ste pripravljeni služiti, ste potrpežljivi z napakami drugega, znate odpuščati in prositi odpuščanje, z modrostjo in ponižnostjo premagujete morebitne spore, se usklajujte glede vzgojnih usmeritev, ste odprti za druge družine, pozorni do ubogih, odgovorni v civilni družbi. Vse to so prvine, ki gradijo družino. Živite jih pogumno in v prepričanju, da boste v tolikšni meri, v kolikšni boste ob pomoči božje milosti živeli vzajemno ljubezen do vseh, postajali živi evangelij, prava domača Cerkev (prim. Ap. spodb. Familiaris consortio, 49). Želim še nameniti besedo tudi vernim, ki so zaznamovani z bolečim izkustvom poraza in ločitve. Vedite, da vas papež in Cerkev podpirata v vaši bolečini. Spodbujam vas, da ostanete povezani s svojimi občestvi in želim, da bi škofije uresničile ustrezne pobude za sprejemanje in bližino.

V Prvi Mojzesovi knjigi Bog človeškemu paru zaupa svoje stvarstvo, naj ga varujeta, gojita, ga usmerjata po njegovem načrtu (prim. 1,27-28; 2,15). V tej smeri lahko razumemo, da je naloga človeka, da sodeluje z Bogom pri preobrazbi sveta z delom, znanostjo in tehniko. Moški in ženska sta božja podoba tudi v tem dragocenem delu, ki ga morata opraviti s sámo Stvarnikovo ljubeznijo. Vidimo, da v sodobnih ekonomskih teorijah pogosto prevlada utilitaristično pojmovanje dela, proizvodnje in trga. Božji načrt in izkustvo sámo pa kažeta, da enostranska logika lastne koristi in največjega dobička ne more pripeljati do skladnega razvoja, do družinske dobrine in do izgradnje pravičnejše družbe, ker vključuje ogorčeno tekmovalnost, močno neenakost, propadanje okolja, potrošniško tekmo, nelagodje v družinah. Še več, utilitaristična miselnost se hoče razširiti tudi na medosebne in družinske odnose, ki jih zreducira na bežne stike posameznikovih interesov in spodkopava trdnost družbenega tkiva.

Zadnja prvina. Človek kot božja podoba je poklican tudi k počitku in praznovanju. Pripoved o stvarjenju se konča s temi besedami: “Sedmi dan je Bog dokončal delo, ki ga je naredil, in počival je sedmi dan od vsega dela, ki ga je storil. In Bog je blagoslovil sedmi dan in ga posvetil” (1 Mz 2,2-3). Za nas, kristjane, je dan praznovanja nedelja, Gospodov dan, tedenska velika noč. To je dan Cerkve, zbora, ki ga Gospod skliče okrog mize Besede in evharistične daritve, kakor to počnemo mi danes, da bi se nahranili z Njim, vstopili v njegovo ljubezen in živeli od njegove ljubezni. To je dan za človeka in njegove vrednote: sožitje, prijateljstvo, solidarnost, kultura, stik z naravo, igra, šport. To je dan za družino, v katerem je mogoče skupaj doživeti čut za praznovanje, srečevanje, podelitev, tudi z udeležbo pri sveti maši. Drage družine, čeprav nas preganja napeti ritem našega časa, ne izgubite čuta za Gospodov dan! Ta je kot oaza, kjer se lahko ustavite, da bi okusili veselje ob srečanju in se odžejali v svoji žeji po Bogu.

Družina, delo, praznovanje: trije božji darovi, tri razsežnosti našega bivanja, ki morajo najti skladno ravnovesje. Uskladiti čas za delo in zahteve družine, poklic in materinstvo, delo in praznovanje, je pomembno pri gradnji družbe s človeškim obrazom. V tem dajte vedno prvo mesto logiki biti pred logiko imeti. Prva gradi, druga slednjič ruši. Treba se je, predvsem v družini, vzgojiti, da bomo verjeli v pristno ljubezen, tisto, ki prihaja od Boga in nas združuje z njim in nas prav zato “spreminja v ‘mi’, ki premaga naše delitve in iz nas naredi eno samo stvar, dokler ob koncu Bog ne bo ‘vse v vseh’ (1 Kor 15,28)” (Okr. Deus caritas est, 18). Amen.

Prevedel br. Miran Špelič OFM

Fotografije: Uradna spletna stran 7. svetovnega srečanja družin - www.family2012.com

Romarji v Milanu
Romarji v Milanu © www.family2012.com

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Pedro Opeka na današnji novinarski konferenci (photo: Jure Sešek) Pedro Opeka na današnji novinarski konferenci (photo: Jure Sešek)

Na Madagaskar sem prišel zaradi enega človeka

V čem je skrivnost, da misijonar Pedro Opeka zaradi nenehnega darovanja, ki gre pogosto tudi preko njegovih moči, ne pregori? To je bilo le eno od vprašanj na dopoldanskem srečanju z novinarji.