Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Vokalna skupina Leščeček (foto: Vesna Sever)
Vokalna skupina Leščeček

Té je lüšno blo

Slovenija | 02.06.2012, 18:00

V prvi junijski oddaji, namenjeni slovenski ljudski glasbi, smo gostili mlade pevke in pevce iz Prlekije – Vokalno skupino Leščeček iz Veržeja. 13. maja smo bili povabljeni na koncert ob izdaji njihove prve zgoščenke in v oddajo strnili nekaj odlomkov s prireditve.

V severovzhodnem delu Slovenije leži Prlekija, razgiban svet med Muro in Dravo, kjer so slikoviti griči z vinogradi in s sadovnjaki. Veržej je gručasto ravninsko naselje na desnem bregu reke Mure, obogateno z mnogimi naravnimi in kulturnimi dobrinami, s še edinim mlinom na Muri in z učno gozdno potjo. Veržej je tudi rojstni kraj skladatelja Slavka Osterca in zgodovinarja dr. Frana Kovačiča.

O nekdanjem »varošu«, trškem naselju, je vrsta hudomušnih zgodb. Čeprav imajo v trškem grbu ribo, jim ob vaških praznovanjih pripisujejo kukavico. Sosedi jih dražijo tudi z bučo (tikvo), s katero so nekoč jahali po Muri, in z bikom, ki so ga vlekli na cerkveni zvonik.

Vokalna skupina Leščeček deluje od leta 2009 pod okriljem Kulturnega društva Slavko Osterc Veržej. Ime so si nadeli po mističnem bitju, varuhu narcis. Prisoten je bil na veržejskih travnikih in ljudi, ki so trgali narcise, naganjal z leskovo palico. V skupini se družijo Alenka Belec, Sabina Germšek, Denis Ivančič, Melani Korošec, Sanja Kovačič, Janja Lebarič, Jasmina Lubi, Simon Maroša, Marko Rus, Mateja Rus, Aleksandra Stolnik, Jožica Vohar in Tajda Vöröš. Vsi so člani domače folklorne skupine.

Člani Vokalne skupine Leščeček so se pred dvema letoma odločili za pomemben korak – ohraniti zgodbe svojih prednikov v pisni in zvočni obliki. Cilj projekta »Te je lüšno blo« je bilo na terenu zbrati čim več ljudskih pesmi, ki so jih nekoč prepevali v občini Veržej. Povezali so se s starejšimi domačini in zbrali več kot 30 pesmi. Pesmi so jim zapeli Anton Lubi, Jožefa Lubi, Julika Osterc, Gabrijela Osterc, Julijana Topolovec – Mirka, Štefka Šterman, Ludvik Brunec, Olga Jureš, Feliks Jureš, Mihaela Plej in Mihael Fras. Za strokovno pomoč pri zbiranju in dokumentiranju gradiva, učenju ljudskih pesmi in izdaji zgoščenke so se pevke in pevci iz Veržeja obrnili na Adriano Gaberščik. Ob zaključku projekta so izdali zgoščenko, ki vsebuje 17 vsebinsko raznolikih pesmi in spremno knjižico s pesemskimi besedili.

V oddaji smo poleg Vokalne skupine Leščeček slišali še Ambroža Prašička, učenca 2. razreda OŠ Veržej, pevce Kulturnega društva Kajer iz Bučečovcev in pevke Kulturnega društva Domžale.

Vabljeni k poslušanju.

Slovenija, Oddaje
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...