Jure SešekJure Sešek
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Vesna Sever Borovnik (foto: ARO)
Vesna Sever Borovnik

Sem šel, sem šel, čez gmajnico

Slovenija | 26.05.2012, 17:59

Sobotna oddaja iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te, v kateri ima prostor slovenska ljudska glasba, je bila spletena iz venčka ljubezenskih pesmi.

Iz našega arhiva smo izbrskali napeve, ki govorijo o ljubezni. Pravzaprav je ta vsebinski sklop v repertoarju pevcev ljudskih pesmi najobsežnejši, sega pa tudi na druga področja. Marsikje se ljubezenska tematika prepleta v pripovednih pesmih, vojaških, stanovskih in drugih. Med ljubezenskimi pesmimi tako najdemo vasovalske, fantovske in dekliške, pa vesele zaljubljene, žalostne, pesmi o zavrnjeni ljubezni, o ljubezni, ki tolaži in zdravi, o ljubezni, ki jo preprečujejo drugi ljudje, bolezen ali celo globoka reka. Ljubezenske pesmi izražajo ljubezenska čustva, opevajo ljubljeno osebo, govorijo o srečanju, slovesu zaljubljenih, pa tudi o vasovalskih prigodah.

O ljubezni so pele Ragle iz Trebnjega, pevci iz Globokega, pevci z Bizeljskega, pevke z Dobrave pri Slovenskih Konjicah, Fantje s Preske, pevke iz Števanovcev in Monoštra, pevke iz Logarovcev, pevci iz Vitanja ter pevci Kopači in pevke Trstenke iz Podlehnik.

Ljubezensko obarvano oddajo so prepletali tudi godci Trio Prijatelji iz okolice Laškega, Veronika Zajec z Vidma na Dolenjskem in Mlada beltinska banda.

Vabljeni k poslušanju oddaje.

Slovenija, Oddaje
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...