Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec
Marija Pomagaj (foto: brezje.rkc.si)
Marija Pomagaj | (foto: brezje.rkc.si)

Večer slovenskih krščanskih izročil bo povezal Cerkev na Slovenskem z izseljenci in zdomci

Slovenija | 23.05.2012, 06:49

Pri Mariji Pomagaj na Brezjah bo drevi potekal že 36. večer slovenskih krščanskih izročil, ki bo povezan tudi s srečanjem poslušalcev Radia Ognjišče. Uvod v sveto mašo, ki jo bomo neposredno prenašali po naših valovih, bo molitvena ura. Med 19. in 20. uro bo molitev namenjena za naše škofe, da bi zmogli v razburkanih časih pod vodstvom Sv. Duha uspešno voditi krajevne Cerkve, sicer pa se bomo v molitvi spomnili tudi na tiste, ki so odšli daleč po svetu: izseljence, naše misijonarje, pa tudi delavce na tujem. Za vse te smo tudi povabljeni, da na predvečer praznika na oknih prižgemo sveče in se jih spomnimo tudi v osebni molitvi. Slovesno somaševanje bo na Brezjah vodil celjski škof msgr. Stanislav Lipovšek.

Celjski škof msgr. Stanislav Lipovšek bo po sveti maši, ki se bo začela ob 20. uri, vodil tudi procesijo z milostno Marijino podobo po vasi. Prek valov Radia Ognjišče, ki bo mašo in procesijo s petimi litanijami Matere Božje neposredno prenašal, boste Brezje lahko „obiskali“ tudi poslušalci ob radijskih sprejemnikih, do katerih prihaja signal preko zemeljskih oddajnikov, satelita in spleta.

Začetek večera krščanskih izročil

Na mednarodnem evharističnem kongresu, ki je leta 1976 potekal v Filadélfiji v Združenih državah Amerike, se je zbralo kar sedemsto Slovencev. Največ jih je prišlo iz Amerike; bili so tudi iz drugih dežel sveta, iz zamejstva in nekaj iz domovine. V zavesti, da jih prav tako kot evharistija povezuje tudi Jezusova Mati, so sklenili, da bodo vsako leto 23. maja, na predvečer praznika Marije z Brezij, ki varuje slovenski narod in slovenska izročila v svetu, v svojih domovih prižgali sveče. Preživeli bodo večer v mislih na krščanska izročila, ki so stoletja vodila naš rod v domovini, danes pa tudi vse, ki živijo po svetu. Že takrat so povabili Slovence v domovini in vse rojake slovenskega izročila v svetu, da se jim pridružijo. Slovenski duhovniki po svetu, ki so skrbeli za naše rojake, so pobudo z veseljem sprejeli, in tako je Marija Pomagaj že naslednje leto povezala številne verne Slovence, ki so zapustili svojo domovino in si ustvarili drugi dom na tujih tleh. Brezjanska Marija pa jih je spomnila na vse tisto, kar so v srcih prinesli od doma in skušali ohraniti svojim otrokom.

Marija Pomagaj
Marija Pomagaj © brezje.rkc.si
Praznovanju večera krščanskih izročil so se s slovesnim bogoslužjem pridružili tudi na Brezjah. Na predvečer praznika so frančiškani, ki skrbijo za to Marijino narodno božjepotno svetišče, povabili ljubljanskega nadškofa, da je daroval sveto mašo in vodil procesijo z milostno podobo Marije Pomagaj po vasi. Pozneje so slovesnost izmenično vodili drugi slovenski škofje. Po osamosvojitvi so na Brezje začeli prihajati tudi rojaki, ki so se na ta dan mudili v domovini. Prišli so pozdravit svojo mater - Marijo Pomagaj z Brezij. Na velik pomen večera krščanskih krščanskih izročil za rojake na tujem kaže tudi spominska plošča z napisom, ki so jo izseljenci v letu 1995 prinesli na Brezje. Na njej piše: „Mi, ki živimo daleč v tujini, k Tebi se vračamo polni želja; mi, ki umrli smo daleč od doma, v srcih nosili smo Tebe, Gospa, prosi za ene in druge Boga. Verni Slovenci z vsega sveta. Večer krščanskih izročil in Radio Ognjišče.“

Večer krščanskih izročil je postal tudi praznik Radia Ognjišče, ker je Marija Pomagaj njegova zavetnica. Glavni in odgovorni urednik mgsr. Franci Trstenjak je to pojasnil z besedami: „Ob začetku Radia Ognjišče smo Marijo Pomagaj oklicali za svojo radijsko zavetnico. Zato se pri njej na Brezjah vsako leto ob njenem prazniku zberemo s hvaležnostjo, jo počastimo in se ji priporočamo, ker vemo, da brez Marijine priprošnje in Božje pomoči ne bo pravega žegna pri našem poslanstvu. Veseli smo, da to željo in namen delijo z nami mnogi naši podporni člani, poslušalci in zato rade volje pridejo 23. maja zvečer na Brezje. Z Radiem Ognjišče je večer krščanskih izročil dobil nov poudarek, saj mnogi rojaki po svetu lahko spremljajo neposreden prenos večerne maše in procesije z milostno podobo ob petju Litanij Matere božje. Tako njihov večer ob prižgani sveči pred podobo Marije Pomagaj postane duhovno romanje na Brezje, kjer domuje Kraljica slovenske vernosti.“

Marija Pomagaj, Kraljica Slovencev

Povezanost Slovencev na tujem z Marijo Pomagaj sega že v prva desetletja prejšnjega stoletja. Kronanje Marije Pomagaj 1. septembra 1907 je v domovino privabilo številne Slovence, ki so živeli razkropljeni po svetu. Ko so se vračali v dežele, kjer so si ustvarili nov dom, jih je tja spremljala Marija z Brezij. Njeno češčenje so spodbujali tudi frančiškani, varuhi njenega svetišča. Ko so si slovenski frančiškani v Združenih državah Amerike po letu 1923 na opuščeni kmetiji v Lemontu pri Chicagu uredili svoje središče s samostanom in cerkvico, so v njej 24. maja 1925 namestili sliko Marije Pomagaj. Škof Jeglič, je nekaj let zatem Marijino podobo kronal in tako so rojaki v ZDA dobili svoje ameriške Brezje, kamor še zdaj prihajajo romarji iz Severne Amerike, pa tudi od drugod. Škof Jeglič, ki je sam nekaj časa živel v izseljenstvu, je Marijo Pomagaj nameraval razglasiti za Kraljico in Mater po svetu razkropljenih Slovencev. Danes lahko rečemo, da je ne glede na to že zdavnaj postala Kraljica Slovencev. Njene podobe, tudi kronane, najdemo na vseh celinah sveta.

Slovenija, Radijski utrip, Cerkev na Slovenskem
Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...