Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik
Slovenski rojaki (foto: Matjaž Merljak)
Slovenski rojaki

Praznovanje 50-letnice SKM na Švedskem

| 27.05.2012, 07:54

Rojaki z vseh delov Švedske so se že v soboto, 26. maja 2012, že 39-ič zbrali v Vadsteni. Letos so se Bogu zahvalili za 50 let Slovenske katoliške misije v tej skandinavski deželi. Ministrica Ljudmila Novak jim je ob jubileju izročila posebno priznanje Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Vseslovensko binkoštno srečanje rojakov se je začelo s sveto mašo pri sestrah svete Brigite Švedske, ki je sozavetnica Evrope. Ob oltarju so bili: kardinal Franc Rode, mons. Janez Pucelj, Jože Drolc, Zvone Podvinski, Zvone Štrubelj, Aleš Kalamar in David Taljat.

Kardinal Rode je v nagovoru po evangeliju predstavil nekatere duhovnike, ki so v pol stoletja delovali med rojaki na Švedskem - Jožeta Flisa, p. Janeza Sodjo, Jožeta Drolca in Zvoneta Podvinskega ter dejal, da ti duhovniki niso iskali sebe, niso delali zase, ampak za slovensko skupnost, zato jih je treba spoštovati.

Kardinal Rode je tudi izrazil veselje, da so bili na praznovanju predstavniki slovenske države (poleg ministrice Novakove s spremstvom je bila tudi odpravnica poslov Metoda Mikuž s spremstvom), v nagovoru pa je spregovoril o binkoštnem prazniku. Dejal je, da kjer pride Sveti Duh se vrata odpirajo, Sveti Duh tudi da novo srce, človek je s pomočjo Svetega Duha sposoben delati dobro.

Zbrani pri slovenski lipi
Zbrani pri slovenski lipi © Matjaž Merljak

Ljudsko petje je na orgle spremljala Jožefa Javornik.

Po sveti maši je bila procesija do slovenske lipe, ki so jo posadili leta 1998. Tam je ministrica Ljudmila Novak rojakom dejala: "Tako kot vam je povezovanje pri mašah pomagalo, da ste ohranjali vero, vam je pomagalo tudi ohranjati slovenski jezik in to je tudi naša skupna dediščina."

Ministrica Ljudmila Novak pri lipi
Ministrica Ljudmila Novak pri lipi © Matjaž Merljak

Procesija se je sklenila v 'modri cerkvi', kjer so bile litanje, kardinal pa je tudi podelil blagoslov.

Procesija
Procesija © Matjaž Merljak

Nato je bil čas za družabno srečanje na vrtu pri sestrah, v dvorani pa je bil nato še kulturni program.

Zbrane je znova nagovorila ministrica Novakova in ob vsem drugem poudarila tudi pomen gospodarskega sodelovanja, na koncu pa je župniku Zvonetu Podvinskemu izročila posebno priznanje Urada ob jubileju. Priznanje je v imenu Slovenske zveze na Švedskem izročil tudi predsednik Ciril M. Stopar.

Narodne noše
Narodne noše © Matjaž Merljak

Za dobro voljo in ples je gral ansambel Lojzeta Ogorevca iz Brežic, za hrano in pijačo so poskrbeli člani misijskega pastoralnega sveta s sodelavci, tombolo so pripravili Lojze Macuh in rojaki iz Köpinga - zbrane darove bodo namenili misijonarju Pedru Opeki na Madagaskarju.

Ministrica Novakova in kardinal Rode na binkoštni praznik obisk na Švedskem nadaljujeta v Stochkolmu, kjer se bosta srečala s švedskim škofom Andersom Arboreliusom, sledil bo sprejem za vse goste iz Slovenije na veleposlaništvu.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...