Robert Božič (foto: ARO)
Robert Božič

Volilna abstinenca ni pravi odgovor

| 23.05.2012, 15:11

Pred nami so volitve v organe Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. Še danes in jutri lahko člani izpolnjene glasovnice oddajo po pošti, v petek pa bodo lahko glasovali na 57-tih voliščih po Sloveniji.

Poleg Zadružne zveze, ki naj bi bila gospodarsko in poslovno orientirana, ima najštevilčnejša kmečka stanovska organizacija, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS), velik pomen za slovenskega kmeta. V njenih ustanovnih aktih je zapisano, da je njena osrednja naloga varovati in zastopati kmečke interese na vseh področjih, svetovati kmetom ter pospeševati gospodarno in okolju prijazno kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo.

Teh njenih vlog se mnogi člani žal ne zavedajo. To se kaže tudi v pogledu na udeležbo na volitvah, ki je bila v preteklosti dokaj slaba. Politična rovarjenja v ozadju in že zimzelene štorije (ne)uspešnosti kmečkega složnega sodelovanja pri vleki istega voza v smer izhoda iz zapletenega stanja oziroma krize, že pregovorno izbruhnejo prav pred vsakimi volitvami in med kmete sejejo malodušje in skepso.

Dejstvo pa je, da različni pozivi, da so volitve brez veze, ker naj bi bilo itak vse „dogovorjeno“ in „zmenjeno“ ne držijo vode in so škodljivi. Prav vse kmečke stanovske skupine so namreč imele možnost, da so se odločile za kandidiranje in se predstavitev volilcem, ki bodo te dni izbirali. 19 list zdaj nastopa na volitvah. Ni res, da so vsi isti in nikakor tudi ni res, da imajo vsi nekaj slabega za bregom. Res pa je, da je delo za skupnost marsikdaj zelo naporno, da mnogokrat ne moreš narediti tistega, kar bi rad, ker pač moraš sklepati kompromise in prisluhniti različnim stališčem.

Zadnji čas je, da zavejejo nove sape in da ljudje, ki želijo delati, ki od kmetijstva živijo in ga dobro poznajo ter imajo znanja in talente, dobijo priložnost. Le tako bo zbornica res lahko dostojno zastopala kmečke interese in, kar je v današnjem času še bolj pomembno, gradila aktivno vlogo in pozitivno podobo kmetijstva v naši družbi.

Zato vas vse člane KGZS pozivam, da se volitev udeležite in po svoji vesti izvolite tistega, ki mu zaupate. Potem pa od njega zahtevajte, da vas v svetu zbornice učinkovito in dostojno zastopa. Le tako bo KGZS res v dobro slovenskega kmeta.